פלאפל עמר, הפלאפל הראשון בגליל והמוסד הקולינרי הכי ותיק בקרית שמונה, חוגג 65 שנה. המתכון המיוחד של כדורי הפלאפל האותנטי עובר כבר שלושה דורות מאב לבן. הכול התחיל בשנות ה־50, בצריף קטן במרכז המסחרי ליד היכל התרבות, אותו הקים האב המייסד אליהו עמר. בשנת 1982 הבן שמעון המשיך את דרכו, ועכשיו הנכד נדב אליהו, שקרוי על שמו של הסבא, לקח את המושכות ומנהל את המקום.
בשנת 1958 פתח אליהו עמר ז"ל את דוכן הפלאפל, בהתחלה בעגלה ולאחר מכן בצריף בכיכר ההסתדרות. "אחרי שאבא שלי עלה לארץ הוא עבד בתערובות בקיבוץ דן והייתה לו תאונת עבודה. הוא חתך את האצבעות שלו וחיברו לו אותן מחדש, הוא היה בבית חולים כמה חודשים ואחר כך כבר לא היה יכול לחזור", מספר הבן שמעון. "הוא ואחיו הבכור התחילו את הפלאפל בעגלה קטנה בשעות הערב. אחרי שנה בערך הם שכרו צריף במקום קבוע, כמה מטרים ליד איפה שאנחנו נמצאים היום".
ב־1977 עבר הפלאפל למבנה חדש ומרווח בכיכר ההסתדרות 5, היכן שהוא נמצא עד היום. ב־1982, מיד לאחר שחרורו מהצבא, הבן שמעון תפס פיקוד והתחיל לנהל את המקום, תוך שהוא שומר על המתכון המקורי והמיוחד של הפלאפל. "המתכון לא שונה אפילו בטיפה", מצהיר שמעון בגאווה, "עד היום אנחנו המקום היחידי באזור שמוכר רק פלאפל. אף פעם לא הכנסנו משהו אחר חוץ מהפלאפל, אפילו לא חומוס".
גם בתקופה הקשה, שבה ירו קטיושות על העיר, הפלאפל המשיך לעבוד כרגיל ואפילו שימש מעין חמ"ל בטחוני. "זה היה סיוט, אבל המשכנו לעבוד גם בתקופות הקשות. בערב היו יורים עלינו קטיושות ובבוקר חוזרים לשגרה. כל הכתבים הצבאיים ישבו אצלנו, מרוני דניאל ז"ל ואמנון אברמוביץ' ועד יואב לימור. אי אפשר לשכוח את התקופה הזאת. זה לא עוזב אותך, אבל ברוך השם מאז יציאת צה"ל מלבנון די שקט ורגוע פה".
שמעון עמר (62), נשוי לבתיה, סגנית מנהלת בית הספר המגינים בעיר, ואב לארבעה, ראה את עצמו מאז ומתמיד בפלאפל. "למדתי 12 שנות לימוד והיה לי מאוד חשוב להמשיך ללמוד, אבל לא הצלחתי. מישהו היה צריך לקחת את העסק. היום הבנות שלי במעמד טוב וכל אחת מצליחה בתחומה, וגם הבן שלי עכשיו לומד, ויש לי סיפוק בזכותם".
מביבי ועד גנץ ולפיד
פלאפל עמר, שהפך כבר לשם דבר בצפון, משמש גם כמוקד עלייה לרגל של מפורסמים, ובעיקר פוליטיקאים שבכל ביקור באזור מקפידים לקפוץ ולהתפנק במנת פלאפל. "הפוליטיקאים היו מגיעים עוד מהתקופה של אבא שלי ועד היום הם ממשיכים לבוא לאכול אצלנו", אומר שמעון, "ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע פעמיים וגם בני גנץ ויאיר לפיד. אהוד ברק בתקופה לפני שהיה ראש ממשלה היה אצלי הרבה וגם גבי אשכנזי. כל הפוליטיקאים הבכירים באים עד היום".
איך התגובות של הלקוחות?
"תמיד מפרגנים. אין כמעט לקוח שאוכל ולא מפרגן. הכי כיף לי שהלקוח בא ואומר לי 'נהניתי מכל ביס'. חשוב לי קודם כל שהם נהנים ואחר כך חוזרים. באים גם מטיילים מכל האזור וזה כיף לשרת אותם. יש אנשים שבאו כילדים ועכשיו חוזרים כמבוגרים עם הילדים שלהם. הילדים, שאפילו לא גרים כבר בקרית שמונה, כשהם באים בחגים להורים שלהם, הם מחכים לרגע לבוא לאכול פלאפל. הם לא הולכים אפילו להורים, ישר לפלאפל עמר".
עד כמה אתה אוהב לשרת את הלקוחות?
"אין סוף. התמונה של אבא שלי תלויה פה, הוא תמיד היה מחייך ואני למדתי את זה ממנו. הכי כיף לקום בבוקר ולשרת עם חיוך. גם אם לא טוב לך, אתה חוזר עם חיוך. חשוב לי לא להיות קמצן ולהסביר פנים, ולהיות בכיף עם הלקוחות. זה אופי שלקחתי מאבא שלי וגם הבן שלי ירש את זה ממני".
אתה בעצמך אוהב פלאפל?
"אני אגלה לך סוד. בכל בוקר, כשאני פותח את הפלאפל, אחרי שאני עושה את כל ההכנות ומכין את החומוס והסלטים, אני מחכה למנה הראשונה שבן אדם יאכל וישלם בשביל הסיפתח – ואני אוכל אחריו את המנה השנייה. אין יום שאני לא אוכל פלאפל. אני מאוד אוהב פלאפל, זה תענוג. בשרים לא עושים לי את זה".
להמשיך את המורשת
עכשיו הבן נדב אליהו עמר (24) ממשיך את המורשת ומנהל את המקום ביד רמה. "מבין כל הנכדים במשפחה, אני היחידי שקרוי על שמו של סבא אליהו. למרות שלא זכיתי להכיר אותו, חשוב לי להמשיך את המורשת הזאת", הוא אומר. "הצטרפתי לעסק כי הרגשתי תחושת אחריות. כשהשתחררתי מהצבא אמרתי לעצמי שזה מה שארצה לעשות. הבנתי שבסופו של דבר זה משהו גדול וחזק ממני, שאני לא יכול לוותר עליו. החיים לקחו אותי לכאן. אני לומד עכשיו תואר ראשון במכללת תל־חי במסלול עובדים ומשלב את העבודה בעסק. התכנון שלי להישאר ולהמשיך את המורשת, כי זה חשוב לי".
קראו גם:
מה הפלאפל בשבילך?
"פלאפל זו משפחתיות, תמיד יש פה חום ואהבה. אנשים מכירים אותי ואת אבא שלי, אנחנו תמיד נותנים יחס אישי מיוחד, זה המהות שלנו. אנחנו לא עסק תעשייתי של סרט נע - לקוח בא ולקוח הולך. חשוב לנו היחס האישי. הלקוחות מקבלים יחס חם מאז ומתמיד, וזה מה שהביא לפה המון אנשים. פוליטיקאים ואנשים מוכרים כמעט כולם עברו פה, ואני חושב שזה גם בגלל זה. פלאפל עמר הפך להיות שם גם מהבחינה הזו. אבא שלי יצר לעצמו בצדק את השם הזה".
בבוא היום אתה מתכוון להעביר את הפלאפל לבן שלך?
"הלוואי. אני מייחל ליום הזה, זה גם החלום שלי. חשוב להמשיך כמה שיותר דורות. זו מורשת שאי אפשר להפסיק".
פורסם לראשונה: 08:11, 25.08.23