הזמר והיוצר יוחאי בן אב"י־רוזנבאום ממושב הזורעים הוציא לפני כשנתיים אלבום שירי ילדים על חגי ישראל ומועדי השנה ולאור ההצלחה החליט להוציא הוצאה שנייה של האלבום.
3 צפייה בגלריה
יוחאי בן אב"י
יוחאי בן אב"י
יוחאי בן אב"י
(צילום: אפי שריר)
בנוסף לקריירה המוזיקלית שלו בן אב"י (44), נשוי ואב לשישה, הוא גם מורה לגמרא ותנ"ך בישיבת 'אורות הזורעים' במושב.

לזכר אבא

עוד בגיל תיכון החליט בן אב"י לעסוק במוזיקה כשניגן עם חברים והתנסה בכתיבת שירים, אך רק כמה שנים לאחר מכן, זמן קצר לאחר שהתחתן, התחיל לעסוק במוזיקה באופן רציני, לשיר ולהופיע על במות.
"עשיתי אז ערבי תוכן ושירה וסיורים מוזיקליים ובאיזשהו שלב התחלתי לאסוף חומרים לקראת הוצאת האלבום הראשון. לפני 10 שנים יצאתי לשנת שבתון מההוראה והלכתי ללמוד מוזיקה בבית ספר מזמור בדרום הארץ".

3 צפייה בגלריה
יוחאי בן אב"י
יוחאי בן אב"י
בן אב"י. האלבום הראשון יצא לפני 11 שנה
(צילום: אפי שריר)
כשהחל להופיע בחר בשם הבמה יוחאי בן אב"י – ראשי התיבות של שמו של אביו אברהם יצחק שנפטר כאשר היה בן שנתיים. "רציתי לזכור את אבא שלי שלא זכיתי כל כך להכיר ושילבתי אותו בשם הבמה שלי. זה מין פיצול אישיות כזה. ביומיום אני רוזנבאום ובמוזיקה אני בן אב"י. אני מקווה שאני עושה בזה כבוד לאבא שלי".
למה היה לך כל כך חשוב להנציח את אביך?
"כי לא הכרתי אותו. היה לי חשוב שיהיה לו זיכרון דרך מה שאני עושה".
איך זה היה לגדול ללא דמות אב? ואיך זה השפיע על החיים שלך?
"בלי אבא זה בלי אבא. זה חוסר שרק הולך ומתגבר. לילד קשה שאין אבא ולמבוגר אנשים חושבים שזה לא נורא, אבל גם כשאתה אדם בוגר אבא חסר. בסך הכל היו לי חיים טובים ונעימים עם אמא שלי ושלושת אחי".
אלבומו הראשון של בן אב"י היה 'השען ברחוב הגליל', שאותו הוציא לפני כ־11 שנים. שיר הנושא, על שמו נקרא האלבום, הוא על מוריס ביתן ז"ל, שען מבוגר שהיה אחד מסמליו של רחוב הגליל בטבריה. אחרי ארבע שנים הוציא לאור את אלבומו השני 'בוא ונצא'.
למה בער לך לכתוב שיר על מוריס השען מטבריה?
"לפני 10 שנים נכנסתי אליו לתקן את השעון. הוא היה איש פשוט בחנות קטנה עם מלא שעונים מקולקלים תלויים על הקירות. הוא עמד שם עם זכוכית מגדלת של שענים. הדמות שלו הקסימה אותי. הוא זכה לשמוע את השיר ואמר לי שעוד אנשים כתבו עליו שירים. גם המשפחה שלו אהבה את השיר".
מה הנושאים בשירים שלך בשני האלבומים הראשונים?
"נקודות מהחיים. דברים שחוויתי ורציתי להעביר הלאה. שיר אחד מדבר על היציאה לטבע, השני מדבר על סתיו של תקווה. שירים שמשדרים תקווה ואופטימיות. אני מופיע בעיקר בצפון בכל מיני ערבי תוכן בבתי ספר, קהילות ויישובים. לאחרונה הוצאתי שיר בשם 'רכבת עזה אשקלון'. שיר שמדבר על החלום לחזרה לשפיות בדרום".
לפני שנתיים הוציא לאור את אלבומו השלישי, 'ירח פרח וחליל', אלבום ובו 13 שירי ילדים, שיר לכל חודש סביב מעגל השנה למילותיו של המשורר צור ארליך. "לפני שלוש שנים נתקלתי בפוסט שצור כתב בפייסבוק", מספר בן אב"י, "הוא צירף אליו שיר אחד שהוא כתב לעולים חדשים בסגנון שמתאים לילדים והוא שאל אם מישהו מוכן להלחין אותו. איך שראיתי את השיר הזה נדלקתי כי היה בו משהו מיוחד גם בסגנון וגם בתוכן שלו. זה היה שיר על חג הסוכות, שנקרא 'מי בסוכה מתארח' שמספר על האורחים שהם לא אורחים שגרתיים שכולנו מארחים בסוכה כמו הירח, זבובים וחתולה, זה היה שיר כל כך מתוק, הלחנתי לו את השיר והוא מאוד התלהב. ואז הצעתי לו לעשות אלבום יחד. אמרתי לו שאני לוקח על עצמי את ההפקה של האלבום וככה נולדו 13 שירים".

3 צפייה בגלריה
יוחאי בן אב"י. היצירה מקבלת עומק
יוחאי בן אב"י. היצירה מקבלת עומק
בן אב"י. היצירה מקבלת עומק
(צילום: אפי שריר)

למה דווקא שירי ילדים?
"צור כותב הרבה למבוגרים, אבל את השירים האלה הוא כתב בעיתון IVRIT לעולים חדשים ודרך השירים הוא לימד אותם על השפה והתרבות והשירים האלה מתאימים מאוד לילדים. גם לי יש חיבור לילדים. קודם כל דרך הילדים שלי, שאני אוהב להמציא להם שירים וסיפורים, וזה מאוד התחבר לי. אני עדיין זוכר את שירי הילדות ששמעתי של אריק איינשטיין ועוזי חיטמן ואת כל תוכניות הילדים עם השירים המיוחדים שהיו פעם והפכו לנכסי צאן ברזל".

לומדים ונהנים

האלבום הופק בקונספט מיוחד והוא ארוז יחד עם לוח שנה עברי, כל חודש מלווה באיור ומילות השיר. "זה היה רעיון של המאייר של האלבום אלחנן בן אורי. הוא הציע לעשות לוח שנה שמתאים לכל השנים. יש בלוח גם את מילות השירים, גם ציור מקסים לכל חודש וגם מקום לכתוב ימי הולדת ותאריכים חשובים של הילדים. אנשים קונים את האלבום ונהנים גם מהשירים וגם ממשהו שאפשר להחזיק ביד או לתלות על הקיר. הילדים מדפדפים, מאזינים לשירים ומסתכלים על החודש שלהם ונהנים".
איזה תגובות אתה מקבל על האלבום?
"הרבה תגובות מפרגנות מילדים וגם מהורים. ילדה אחת כתבה לי לפני שבוע תודה על השירים ושבזכותי היא למדה את כל חודשי השנה, זה עשה לי ממש טוב על הלב שהוצאתי משהו שגם לומדים ונהנים ממנו. שולחים לי גם כל מיני הקלטות של ילדים ששרים את השירים שלי. העיבודים של השירים מאוד קלילים ונחמדים".

קראו גם >>>

איך אתה משלב בין שני העולמות?
"מבחינתי האחד מפרה את השני. ההוראה שלי תורמת למוזיקה בכך שאני מעביר לתלמידים שלי שיעורים מוזיקליים לפעמים וגם המוזיקה תורמת להוראה שלי, מכיוון שאני עוסק בהוראה של תנ"ך, היצירה שלי מקבלת איזשהו עומק. השילוב בין השניים לא תמיד קל ופשוט, כי חצי יום אני צריך להיות באווירה של הוראה ובחצי השני אני צריך להיות גם מוזיקאי ולהופיע".
מה התלמידים שלך אומרים על זה שאתה גם מורה לתנ"ך וגם זמר?
"נראה לי שהם אוהבים את זה. גם הם רוצים לשלב בין קודש לחו"ל. יש הרבה תלמידים שכותבים ומנגנים. הם משמיעים לי את השירים שלהם. זה נחמד".
מה החלום הבא שתרצה להגשים?
"להמשיך ליצור ולשתף פעולה. לשמח ולרגש אנשים על ידי המוזיקה. זו מתנה שקיבלתי ואני משתמש בה כדי לפזר אופטימיות".