בקיבוץ גבת שופץ לאחרונה האתר ההיסטורי 'תחנת שרה' בזכות שיתוף פעולה של המועצה האזורית עמק יזרעאל, הרשות לשימור אתרים, קיבוץ גבת והיחידה להנצחה של חיל הקשר. בטקס חנוכת חידוש המקום שנערך השבוע נכחו בניהם ובנותיהם של האנשים שעמדו מאחורי המקום.
תחנת הקשר הסודית בגבת הוקמה בשנת 1939 כסליק, אך בניגוד לרוב הסליקים בארץ ששימשו למחבוא נשק, המקום הזה יועד להיות תחנת אלחוט של ארגון ההגנה. עם סיום בניית התחנה הותקן בה מכשיר אלחוט בשיטת השידור מורס ואת התחנה הפעילה האלחוטאית חברת הקיבוץ שרה צ'רנומורץ-פפיש ועל שמה גם נקראה התחנה.
הסליק נבנה על ידי חברי גבת בהתאם לתכנונו של יצחק נבו, שתכנן סליקים נוספים באזור. תחנת האלחוט פעלה בין השנים 1943-1939 והיתה הקשר היחיד בין מוסדות היישוב בארץ לבין הנציגות בחו"ל.
אחרי חידוש המקום הוא נפתח לביקורי מטיילים. רון יזרעאלי, האחראי על התיירות בקיבוץ, מספר על המפגש המרגש שנערך השבוע בין בניהם ובנותיהם של האנשים שעמדו מאחורי הקמת הסליק: "הזמנו את הילדים של ארבע הדמויות המרכזיות ביותר שהיו שותפים לאירוע ההיסטורי הזה של תחנת שרה. בנה של שרה הגיע ובנו של שמחה אבן-זוהר שהוביל את הבנייה מטעם ההגנה, הבנות של שמוליק רבניצקי המסגר שבנה את הסליק והבן של יצחק נבו המהנדס שתכנן את הסליק והיה מומחה לתכנון כניסות סודיות לסליקים".
קראו גם >>>
יזרעאלי מדגיש את חשיבות השימור של תחנת שרה למען הדורות הבאים. "התחנה מספרת סיפור שנוגע ל'הגנה' ול'שבת השחורה', לפעילויות הפלמ"ח, לקשר, למחתרות ולעוד הרבה רבדים נוספים", אמר יזרעאלי, "חשיבות השימור הוא בסיפור של המקום, של האנשים שבנו אותו ופעלו בו ושל העשייה הציונית. ראש המועצה האזורית אייל בצר נכח בטקס וסיכם את זה מאוד יפה. הוא אמר שמי שמגיע לבקר במקום שומע סיפור מקומי על אתר מקומי, אבל ברגע שהסיפור מסופר הוא נפרש ושולח זרועות ונוגע בהמון סיפורים מהמורשת הישראלית הציונית בארץ ישראל. אנחנו מאוד נשמח שאנשים יבואו לבקר ויתרשמו וילמדו מה היה פה".
מנכ"ל המועצה לשימור אתרים עמרי שלמון הוסיף: "יש פה סיפור ברמה הלאומית. ככל שהמקום הזה קטן כך הוא חשוב לתולדותינו; הוא חלק מפסיפס של סיפורים קטנים על מעשים גדולים שיוצרים פרק אחרי פרק בספר שמציג בצורה הכי אותנטית את סיפור הקמת המדינה. אנחנו נעזור לגבת להנגיש את המקום לקהל ובמהלך הזמן נשפץ את המנגנון של סגירת הסליק שהחליד עם השנים".