3 צפייה בגלריה
ד"ר אברהים חרבג'י
ד"ר אברהים חרבג'י
ד"ר אברהים חרבג'י
(צילום: דוברות ביה"ח)
ד"ר אברהים חרבג'י מנהל בית חולים: נמשיך באיוש טובי הרופאים והמומחים לצעוד קדימה בצוותים, בציוד ובתשתיות לטובת כל מטופלינו. כל הצטרפות של מומחה נחשבת ככוח משמעותי.
המלחמה בסרטן נמצאת כל העת בראש סדר העדיפות של מערכת הבריאות. המגיפה של המאה כבר גבתה קורבנות רבים, אך בשנים האחרונות ניתן לראות את האור בקצה המנהרה, כאשר מי שתרמה תרומה גדולה להתקדמות האבחנה והטיפול היא בדיקת PET-CT.
הבדיקה היא כלי מתקדם לזיהוי ואפיון נגעים החשודים כסרטן, הערכת היקף ועומס מחלת הסרטן והערכת התגובה לטיפול. היא מאפשרת קבלת תמונה מקיפה המסייעת בבחירת הטיפול הנכון בזמן הנכון, והופכת את המלחמה במחלה ליעילה יותר, תוך חסכון בתופעות נלוות בלתי רצויות.
ד"ר נועה אפרת בן ברוך – אונקולוגית בבית החולים המשפחה הקדושה ויו"ר קבוצת סרטן השד באיגוד האונקולוגי הישראלי, מסבירה שהבדיקה משמשת לבירור היקף מחלת הסרטן, בעיקר כאשר מדובר על מחלה גרורתית ובמחלות בהן ניתן טיפול לפני ניתוח כדי להעריך כיצד והאם השפיע הטיפול, ולתכנן את הניתוח בהתאם.
לזמינות ולמהירות הפענוח יש משמעות גדולה, אף חולה לא רוצה שהרופא יאמר לו שיש לו סרטן ריאות, שהתור שלו יהיה עוד שישה שבועות והפענוח בעוד חודש נוסף ולכן לזמינות, לאיכות ולמהירות הפענוח יש חשיבות קרדינלית בטיפול נאות בחולי סרטן.
3 צפייה בגלריה
ד"ר נועה אפרת בן ברוך
ד"ר נועה אפרת בן ברוך
ד"ר סאלם בלאן, וד"ר נועה אפרת בן ברוך
(צילום: דוברות ביה"ח)
ד"ר סאלם בלאן מנהל מכון הקרינה ומנהל יחידת גידולי ראש צוואר בבית חולים רמב"ם מרצה בכיר בטכניון מנהל מח' אונקולוגית בבית חולים משפחה קדושה, חבר בועדת ניסויים קליניים במשרד הבריאות אחראי בחינות שלב ב' באונקולוגיה קרינתית חבר במועצה המדעית לאונקולוגיה במשרד הבריאות.
ד"ר נועה אפרת בן ברוך - אונקולוגית. יו"ר איגוד סרטן השד בארץ והמובילות בעולם בטיפול מתקדם מנהלת לשעבר במכון האונקולוגי בקפלן ברחובות. מכהנת כראש ועדת עדכון בנושא סרטן השד מטעם האגודה למלחמה בסרטן ביצעה מחקרים קליניים וישומים מעבדתיים במכונים לאומיים בארה"ב.
ד"ר נועה אפרת בן ברוך מסבירה שבאזור הצפון קיימת בעיה בתחום האונקולוגיה, יש לנו פחות רופאים ושירותים זמינים. הוספת PET-CT נוסף בבית החולים המשפחה הקדושה היווה שינוי משמעותי עבור תושבי האזור, והדבר מוסיף יתרון משמעותי לאבחון וטיפול נאות בחולי סרטן.
לפני עידן ה-PET-CT, היא מסבירה, נעשה מיפוי עצמות ו-CT רגיל, ניתן היה לראות בו גרורות אך באופן חלקי יותר ומדויק פחות. כיום, באמצעות בדיקת ה-PET-CT מתקבלת גם תמונה של פעילותו המטבולית של הגידול, וזאת ע"י שימוש בסוכר מסומן. כיום ישנן גם בדיקות PET-CT אשר עושות שימוש בחלבונים ובמולקולות לגידולים ספציפיים. לדוגמא לסרטן הערמונית ולגידולים נוירואנדוקריניים. אפיון התנהגות הגידול באמצעות בדיקת ה-PET-CT, לא זו בלבד שהוא מאפשר להעריך את התגובה לטיפול, כי אם הוא מאפשר גם לנבא האם טיפול מסוים יהיה יעיל – כלומר שהטיפול הופך להיות מותאם אישית לכל נבדק ונבדקת. רגישותה הגבוהה של הבדיקה מאפשרת לעתים להבחין בגרורות ולזהותן עוד לפני שקיים שינוי מבני בולט לעין, אשר ללא PET-CT היה מזוהה רק בשלבים מאוחרים יותר. במובנים מסוימים הבדיקה שינתה את פני הרפואה, השימוש בה הוא הרבה יותר מאשר בדיקת סטטוס האבחון, יש לה שימושים נוספים מבחינת התגובה והערכת התפשטות המחלה, אומרת ד"ר נועה נועה אפרת בן ברוך.
ככל שאנחנו מדויקים יותר הנזק לגידול יותר גדול והנזק לרקמות סביב קטן יותר
מסביר ד"ר סאלם בלאן מנהל מכון הקרינה ישנה הסכמה גורפת בקרב רופאים אונקולוגיים על חשיבותה של הבדיקה, הבדיקה כמעט הכרחית בחלק ממקרי הסרטן המאובחנים, במעקב אחרי סרטן ובטיפול קרינתי לחולי סרטן, מסביר ד"ר בלאן, מנהל מכון הקרינה ויחידת ראש וצוואר במרכז הרפואי רמב"ם, ומנהל המערך האונקולוגי בבית החולים המשפחה הקדושה בנצרת.
תחום הקרינה בטיפול בחולי סרטן התקדם יחד עם התקדמות הטכנולוגיה, היא הפכה להיות יותר ממוקדת בשל יכולת המכשירים לספק טיפול נקודתי לגידול תוך שהם חוסכים קרינה לאיברים אחרים, ובכך נחסכות מהמטופל תופעות לוואי באופן משמעותי, מסביר ד"ר בלאן. "ככל שאנחנו מדויקים יותר בסימון הגידול, הנזק לגידול יהיה גדול יותר והנזק לרקמות סביב יהיה קטן יותר.
כאן נכנסת לתמונה חשיבותה של בדיקת ה-PET-CT, ועוד יותר, זמינותה עבור תושבי הצפון כעת בזכות המכשיר שהוצב בבית החולים המשפחה הקדושה בנצרת. היום אנו משתמשים ב- PET-CT לצורך תכנון מדויק של טיפולי הקרינה, מסביר ד"ר בלאן ומוסיף שכיום הטיפול הקרינתי מחליף ניתוחים במחלות רבות, למשל אם יש למטופל גרורות בכבד שבעבר היינו מנתחים, היום באמצעות הקרינה המדויקת נחליף את הצורך בניתוח וכך גם כשמדובר על גרורות במוח או בריאות".
3 צפייה בגלריה
ד"ר יוסף רון
ד"ר יוסף רון
ד"ר יוסף רון
(צילום: דוברות בי"ח)
ד"ר יוסף רון, מנהל המכון לרפואה גרעינית, רופא מומחה לרפואה גרעינית, מוסמך M.Sc בניהול טכנולוגיה, מוסמך MBA במנהל עסקים, עם התמחות בניהול מערכות בריאות.
ניתן להגיע למכון דרך כל קופות החולים בהצגת טופס 17 וגם באופן פרטי.
המכון לרפואה גרעינית בי”ח המשפחה הקדושה, נצרת
דוא”ל: petct.zimun@hfhosp.org טלפון: 074-7231746 פקס: 074-7231748