השבוע נפתח בעיר טבריה פרק חדש בשימור והנחלת המורשת היהודית-מזרחית עם השקתו החגיגית של גרעין 'כולנא' - מיזם ייחודי המבקש להעמיק בתורתם העשירה של חכמי המזרח. "יש התעוררות גדולה בשנים האחרונות ללימוד יהדות ארצות המזרח והאסלאם", הסביר יוסף בן חמו, מנהל בית כולנא טבריה, "אבל זה עדיין לא מספיק".
1 צפייה בגלריה
מפגש של כולנא
מפגש של כולנא
מפגש של כולנא
(צילום: מיכל חכם)

מטרתו העיקרית של גרעין 'כולנא' בעיר היא לקבץ חבורת אנשים ונשים המעוניינים להעמיק במסורת היהודית, ובעיקר במורשת חכמי המזרח. "אנחנו באים להעמיק בתורתם, בפיוטיהם ובמורשת העשירה שהשאירו לנו", אומר בן חמו, "סביב זה אנחנו מבקשים לגבש חבורה צעירה. פניתי כבר למספר צעירים שאני מאמין שיתאימו ושחולקים איתנו ערכים משותפים".
הגרעין מתכנן לקיים מגוון פעילויות לאורך השנה, בתדירות של אירוע או שניים בחודש. בן חמו מציין כי אחת המטרות המרכזיות היא להעלות על נס את שירת הבקשות. הגרעין מתכנן להפיק מופע בקשות מרכזי, שיוביל לסדרת 'שבתות בקשות'. בין הפעילויות המתוכננות גם סדרת לימוד מיוחדת לנשים וסדרת לימוד בתורת רבי חיים אבולעפיא. בנוסף, יתקיימו ערבי גרעין ייעודיים לחברי הקבוצה.
הגרעין פותח את שעריו לכל המעוניין, אך מחפש אנשים בעלי זיקה אמיתית לנושא. "אנחנו מחפשים אנשים שהתכנים מדברים אליהם, שיש בהם ניצוץ של תשוקה למסורת", הסביר בן חמו. "צריך לאהוב את זה. זו חבורה שתהיה פעילה בלימוד, במחשבה, בתכנון וברצון לעשייה בעיר. כל הדברים האלה יהיו צריכים להיות חלק מאותו אחד או אחת שירצו להצטרף".

קראו גם:

תנועת 'כולנא', שהחלה את דרכה בירוחם, מפעילה כיום בתים בחמישה מוקדים: טבריה, ירוחם, תל אביב, ירושלים ומרקש שבמרוקו. בחירת טבריה כאחד המרכזים המרכזיים של התנועה אינה מקרית. "אחרי ירושלים, שחשיבותה ליהדות ולמסורת היא ייחודית, טבריה היא גולת הכותרת של המסורת", אמר בן חמו, "המסורת הטבריינית העתיקה, ההיסטוריה העשירה של העיר, ונוכחותם של חכמים רבים, ובהם הרמב"ם הקבור בה, הופכים את טבריה למקום אידיאלי עבור פעילות 'כולנא'".
בית כולנא בטבריה, שהוקם לפני שלוש שנים על ידי מיכל חכם, זוכה לתמיכה ממגוון גופים, ביניהם מפעל הפיס, פדרציית ניו יורק, המשרד לירושלים ומורשת, כי"ח וגופים נוספים. תמיכה זו מאפשרת את המשך הפעילות והתרחבותה בעיר.