בגלל האנטישמיות בעולם שהולכת וצוברת תאוצה, יהודים בגולה רוצים רשת ביטחון ועושים זאת על ידי רכישת נכסים בישראל. באופן די מסורתי, ירושלים מככבת כיעד הנחשק עבורם, ולאחרונה בוצעו ברחבי העיר והסביבה עסקאות נדל"ן בשווי אסטרונומי על ידי תושבי חוץ.
אלא שהבעלים החדשים לא מסתפקים רק במקלט לעת צרה אלא גם משקיעים סכומים כמעט בלתי נתפסים בשדרוג ועיצוב הנכס, בהתאם לטעמם והצרכים האישיים שלהם. רבים מהם אף שוכרים את שירותיהם של אדריכלים ישראלים ידועים, ובכמה מהמקרים מדובר במיזמי שיפוץ בתקציב בו ניתן אפילו לרכוש בית נוסף. 'ידיעות ירושלים' נותן לכם הזדמנות נדירה לקבל הצצה לפרוייקטים המרהיבים שנבנו כאן בשנים האחרונות.
קטמון הישנה | משחקים בחלל
דירה בקטמון הישנה שעוצבה ותוכננה על ידי שי דוד כאשר סך ההשקעה בשיפוץ הוא 4 מיליון שקל. הדירה, כ־190 מ"ר + 80 מ"ר גינה, נרכשה על ידי זוג עם ארבעה ילדים מארצות הברית המתארחים בישראל כחודשיים בשנה. היא מתפרסת על פני שלוש קומות וממוקמת קרוב לבית הנשיא ותיאטרון ירושלים.
דוד מספר : "הפרוייקט ארך כשנה, כאשר אחד האתגרים שלו היה ההחלטה לרכוש אזור מחסנים ובור מים שהיה מתחת לדירה וכל זה במהלך השיפוץ. בתוך כך התכנית המקורית שונתה, והשטחים החדשים צורפו לדירה. הקומות חוברו זו לזו באמצעות גרם מדרגות מעוצב בשיש קררה, ומעקה פליז. החלל הפרטי מוצנע מהציבורי, בזכות ארון שמחובר למטבח ובצידו השני משמש כאחסון והוא מהווה חציצה בין החללים.
"המטבח כולל אי בחיפוי שיש עם נימי חלודה בגוון אפרפר תכלת. המפתחים והמשקופים עברו שחזור נאמן למקור, וכן חודשה האבן הירושלמית החיצונית של הבית. המרפסת כוללת שולחן אוכל, מערכות ישיבה נמוכות, ופינת ברביקיו עם ריצוף באבני ירושלים וגרניט פורצלן".
נווה שאנן | מרפסת בגודל של בית
פנטהאוז בפרויקט נווה המוזיאון שעוצב על ידי שבי מזרחי בעלות של כ-1.2 מיליון שקל. מדובר בפנטהאוז רחב ידיים, כ-180 מ"ר + 150 מ"ר מרפסת, השוכן מתחת למוזיאוני ישראל ו'ארצות המקרא', ובו מתגורר זוג פנסיונרים בשנות ה־70 לחייהם.
במקור, הנכס כלל 5 חדרים, אך אחד מהם בוטל לטובת פינת משפחה גדולה ומרווחת. גם התכנון הפנימי של הפונקציות השונות השתנה לחלוטין. הפרויקט נמשך כשנה ושמונה חודשים.
מזרחי ציין כי "בעת הכניסה לבית נפתח לפנינו חלל המבואה. קירותיו, כולל הדלתות כניסה וחדר שינה, חופו ביחידות נגרות בהירה, שמספקים אווריריות נעימה. עוד בכניסה תוכננה ספרייה בהזמנה מיוחדת ( CUSTOM MADE ) ממתכת שמהווה אלמנט פיסולי דומיננטי ובסמוך אליה ממוקמת דלת נסתרת שמובילה לסוויטת ההורים. מרפסת הנוף שכמעט מכפילה את גודלו של הבית, כוללת מספר פונקציות, כולל מטבח חוץ ופינות ישיבה מגוונות".
מבוא ביתר | טוסקנה בהרי ירושלים
מדובר בבית צמוד קרקע במבוא ביתר שעוצב ותוכנן על ידי שירלי דן כאשר סך ההשקעה בשיפוץ היתה כ־5 מיליון שקל. הבית, 750 מ"ר מגרש, 250 מ"ר בנוי משתרע על פני 3 קומות ונבנה בסגנון טוסקני כפרי עם השפעות ים תיכוניות. המיקום שלו על צלע ההר מזכה אותו בנקודת תצפית על הנופים ההרריים שבאזור. הפרויקט נמשך כשנה וחצי של תכנון והוצאת היתרים, ושנה וחצי של בנייה.
דן מספרת כי "הכניסה לבית נעשית דרך חצר מרשימה על שביל אבנים המוקף בירוק ובמזרקה דקורטיבית. אחרי דלת הכניסה נמצאת מבואה רחבה שבה נשתל עץ זית עתיק, כשמשמאל הסלון, המטבח ופינת האוכל ומצד ימין האגף הפרטי שבו סוויטת ההורים.
"החלל, מואר ואוורירי מרוצף אבן, הסלון מורכב מפינת ישיבה בהירה וכולל קיר טלוויזיה המורכב מ'בריקים' ומשולב בו גם קמין, אחד מתוך שניים בבית. בין הסלון למטבח מפרידה פינת אוכל עשויה עץ. סוויטת ההורים כוללת רצפת פרקט, כוללת חדר ארונות פתוח וחדר רחצה עם ריצוף בטון מצויר ממרוקו וממנה קיימת יציאה לבריכה. סוויטת ההורים, המכניס את הנגיעות הים תיכוניות שביקשו בעלי הבית".
עו"ד ושמאי המקרקעין קובי ביר, מסביר כי "גל האנטישמיות שפרץ ברחבי העולם עקב מלחמת חרבות ברזל, הביא להגברת הביקושים לדירות מגורים מצד מי שעד כה היו תושבי חוץ. כמו לאחר הקורונה, שוב עדים אנו לרכישה מאסיבית של דירות יוקרה, על ידי יהודים – בין אם שהחליטו להעתיק את מרכז חייהם לישראל ובין אלו המעוניינים להחזיק דירת מקלט בארץ הקודש – לכל צרה שלא תבוא.
בהתאם לכך, אנו עדים לקניית דירות מגורים רבות מצדם בירושלים בשנה האחרונה – נכסים בהיקף שטחים של 200-300 מ"ר, ביותר מ־70 אלף שקל למ"ר.
אומנם קיימת גם רכישה לא מבוטלת של דירות 'עממיות' מצד קהל לקוחות זה, אולם תופעת הרכישה של דירות יוקרה בעשרות מיליוני שקלים, בולטת במיוחד. חלק ניכר מהנכסים הללו, יוותרו כדירות נופש של הרוכשים. הן יאוכלסו בחגים ובחופשות, כאשר ביתר חודשי השנה, הן תישארנה סגורות ונעולות – ותשמשנה כמקלט לעת הצורך״, אומר ביר.
״כשברקע אנו עדים לעליית הריבית במשכנתאות, בהתייקרות חומרי הגלם של ענף הבנייה עקב סגירת נתיבי מסחר ואמברגו כלכלי מצד תורכיה ובקריסת עסקים ומקומות עבודה, הנה באה גם תופעה זו ומאמירה את מחירי הדיור בארץ. בצד החיובי ניתן להתנחם בעובדה כי רכישה מסיבית זו מביאה לעליית יהודים מרחבי תבל לירושלים, ולהשקעות ניכרות בבניינה״.