הכנסת אישרה ביום שני השבוע בקריאה ראשונה את השלב הראשון ברפורמה המשפטית, כשברקע מתחוללת מחאה נרחבת ברחבי הארץ של מתנגדי הרפורמה. אחד מצעדי המחאה הבולטים קרה ביום חמישי שעבר, כאשר קבוצת לוחמי שריון ממלחמת יום הכיפורים לקחה טנק מאתר ההנצחה תל-סאקי ברמת הגולן והובילה אותו לכיוון לטרון במטרה שייקח חלק במחאה.
2 צפייה בגלריה
אייל גדיש והטנק שהוביל
אייל גדיש והטנק שהוביל
אייל גדיש והטנק שהוביל
(צילום: דוד עינב)
המשטרה שנודע לה על כוונות המארגנים, עצרה את המשאית והובילה את הטנק בחזרה למקומו. עכשיו נהג המשאית שהובילה את הטנק, אייל גדיש (68) מקיבוץ בית אלפא, מספר על השתלשלות האירועים ומה דעתו על הרפורמה המשפטית.

אקט מחאתי

גדיש התגייס לצבא אחרי מלחמת יום הכיפורים ושירת כנהג. לקראת סוף שירותו ולאחר המאמצים רבים הצליח להגיע לשריון ולהמשיך לשרת כלוחם. בשירות המילואים הוא השתתף במלחמת לבנון הראשונה כטנקיסט. היום הוא עובד כנהג משאית והוא בעל ניסיון גם בהובלת טנקים.
כשפנו אליו מארגני המחאה והציעו לו לקחת חלק ולהסיע את הטנק להפגנה הוא נעתר בתנאי שיתקבל אישור מהחברה בה עבד.
"מישהו מהיוזמים שאל אותי אם אני מוכן לדבר כזה, לקחת טנק שמונח בשטח ולנסוע איתו להפגנה", מספר גדיש, "נאמר לי שהם קיבלו אישורים ויש להם ליווי משפטי לעניין וקיבלנו אישור מהחברה ונקבע מחיר. ההובלה נדחתה במשך שבועיים כי היה מזג אוויר סוער עם גשמים. אי אפשר להוציא טנק כשיש בוץ. בסוף המועד נקבע ליום חמישי שעבר".

2 צפייה בגלריה
הטנק שהוביל מתל סאקי
הטנק שהוביל מתל סאקי
הטנק שהוביל מתל סאקי
(צילום: דוד עינב)

התוכנית המקורית היתה לקחת טנק ממקום אחר ולא מתל-סאקי, אך הטנק היה תקוע בבוץ והקבוצה פנתה לתוכנית החלופית, טנק שנמצא בסמוך לתל-סאקי. "ידענו שיש לזה התנגדות, אבל מאחר שלא הצלחנו להוציא טנק ממקום אחר וידענו שמשם יותר קל לקחת את הכלי אז החלטנו לקחת משם. לקחנו את הטנק שנמצא למטה ולא מהתל למעלה, כך שלא ידעתי אז שהוא שייך לאנדרטה. רק אחר כך אמרו לי שכן, גם אלה שלקחו חשבו שאפשר לקחת. אף אחד לא התכוון לגנוב אותו כמו שחלק חשבו. אלו אנשים שרצו לקחת אותו להפגנה, לנסוע איתו יומיים או שלושה ואז להחזיר אותו, ובטח שאף אחד לא התכוון לפגוע בזכר הנופלים".
אתה חושב שהיה בסדר לקחת אותו?
"אני חושב שהרעיון הזה הוא מעולה כאקט מחאתי. אני לא רוצה להגיד אם טוב או לא טוב לקחת מתל-סאקי, אם היינו לוקחים טנק ממקום אחר פחות סמלי זה היה פחות מרגיז אנשים, אבל עצם הרעיון הזה הוא מצוין. בשבת הם ניסו לקחת נגמ"ש שקיבלו עליו אישור מקיבוץ גשר, אבל על אף זאת המשטרה בלמה אותם ולא נתנה להם לנסוע".

זה לא נשק

המשטרה עצרה את מסע המחאה בסמוך למשמר הירדן הישנה, בנקודה שנקבעה מראש למפגש עם המפגינים שהתכוננו לקשט את הטנק ולהדביק עליו את מגילת העצמאות. השוטרים שהגיעו לשטח עיכבו את מארגן המחאה ואת גדיש לחקירה בתחנת משטרת קצרין.
"הם חיפשו מי הנהג ואמרו לי: 'אנחנו מעכבים אותך ולוקחים אותך למשטרה'. הטנק בינתיים נשאר בשטח. בתחנת המשטרה חוקר שאל אותי כל מיני שאלות, מאיפה באתי ולמה, ואם אני מכיר את תל סאקי. הוא האשים אותי שגנבתי טנק, שהסעתי נשק וגם פגעתי באנדרטה. כל הדברים האלה לא נכונים או לפחות לא מדויקים. אמרתי להם שזה לא נשק, זה טנק שהיום כבר לא יכול לירות".

קראו גם:

לאחר מספר שעות שוחרר גדיש בתנאים מגבילים כשחתם על התחייבות שהוא אינו מגיע שבועיים לרמת הגולן ולא יוצר קשר במשך חודש עם מארגני ההפגנות. "אני לא חושב שעשיתי פשע. אני תרמתי את תרומתי למאמץ ההפגנות, אני גם בטוח שהצעד עצמו הוא נכון".
מה אתה חושב על הרפורמה המשפטית?
"אני חושב שיש מי שרוצה לפרק את המדינה הזו לחתיכות קטנות. מפלגת הליכוד, לאורך כל השנים, היא לא מפלגה מספיק אחראית כדי לנהל את המדינה, אבל בבחירות אנשים חשבו אחרת. זה נכון עובדתית שהם ניצחו, אבל הם צירפו אליהם אנשים שלא אכפת להם וכאלה שרוצים להרוס את המדינה. לא סתם עשרות אלפים יוצאים להפגין. מהרפורמה הזו לא ייצא משהו טוב".