במהלך השבוע התקיימו במרפאות 'כללית' מחוז צפון סדנאות קבוצתיות והדרכות פרטניות בנושאים הנוגעים להנקה: הכנה להנקה, הנקה בימים הראשונים לאחר הלידה, מיניות בתקופת הנקה, מיתוסים, מעקב אחר התינוק היונק, הנקה וחזרה לעבודה.
בקבוצות פייסבוק התקיימו ימי עדכון ידע לצוותים ויועצות הנקה מובילות ומוסמכות בתחום ההנקה ענו על שאלות של גולשות בפורומים.
שבוע ההנקה נועד לעורר מודעות ציבורית לחשיבותה של ההנקה ושל יצירת סביבה התומכת בהנקה בכל מקום.
אחריות להנקה איננה מוטלת על היולדת בלבד. הצלחתה תלויה בתמיכה מקצועית זוגית ומשפחתית. מומלץ לבצע הכנה ללידה ולהנקה בהריון. רצון ומוטיבציה בעלי משמעות בהנקה.
"הנקה מקדמת את הקשר בין האם לתינוקה ומספקת לתינוק את כל הדרישות התזונתיות, הגנה מפני מחלות זיהומיות ואף מפחיתה את הסיכון ארוך הטווח לחלות במחלות מסוימות.
"השנה שמנו דגש על הקניית ידע, תמיכה, בירור העדפות, מסוגלות אישית ופניות רגשית של היולדת על מנת שתהליך הבחירה וקבלת ההחלטה להניק תעשה מתוך הבנה וידע וזאת לצד תמיכה באימהות שהחליטו לא להניק.
'כללית' מחויבת לנושא ופועלת לשיפור מתמיד של התשתיות המעודדות סביבת הנקה תומכת" סיכמה אתי נול, רכזת רפואה מונעת.
1 צפייה בגלריה
רעות אדרי, אחות טיפת חלב ורוני רובס, יועצת הנקה במהלך הרצאה בריאות הילד,מגדל העמק
רעות אדרי, אחות טיפת חלב ורוני רובס, יועצת הנקה במהלך הרצאה בריאות הילד,מגדל העמק
רעות אדרי, אחות טיפת חלב ורוני רובס, יועצת הנקה במהלך הרצאה בריאות הילד,מגדל העמק
(צילום: כללית מחוז צפון)
שירה קציר, יועצת הנקה מורשת משרד הבריאות ואחות אחראית מרכז בריאות האישה בקרית שמונה, ריכזה עבורכן טיפים להתחלה מוצלחת בהנקה:
• אחריות להנקה איננה מוטלת על היולדת בלבד. הצלחתה תלויה בתמיכה מקצועית זוגית ומשפחתית. מומלץ לבצע הכנה ללידה ולהנקה בהריון. רצון ומוטיבציה בעלי משמעות בהנקה
USE IT OR LOSE IT - להנקה ולהתנהלות לאחר לידה ובימים הראשונים השפעה עצומה על המשך ההנקה ועל המשך החיים. לפי פינוי קולוסטרום מתפתחים רצפטורים לפרולקטין וליניקת התינוק ולתדירות השפעה עיקרית על כמות והרכב החלב
קולוסטרום – טיפות הזהב הראשונות המיוצרות משבוע 16 להריון. כמות קטנה המותאמת לגודל הקיבה של התינוק ומאפשרת לו לסנכרן בין יניקה בליעה ונשימה. הקולוסטרום מאפשר התפתחות מיטבית של המיקרוביום במעי התינוק על ידי שמירת תאי רקמת המעיים פתוחים לספיגה מיטבית של חומרי ההזנה
הנקה בחדר לידה - "שעת הזהב" - רפלקסים והורמונים להנקה בשיא אצל האם והתינוק. הנקה בשעת הזהב עוזרת לכיווץ הרחם ופליטת השלייה, מכפילה ייצור חלב ומונעת בעיות בהמשך ההנקה. חשוב לקבל עזרה מהצוות
SKIN TO SKIN - מגע עור לעור יוצר תהליך החתמה בין התינוק לאמו ומחזיר את התינוק לתחושה הבטוחה שהייתה לו בתוך הרחם. מוביל לסימנים חיוניים תקינים אצל התינוק ולהעלאת תחושת הביטחון של האם לאחר לידה. תורם ליצירת חלב מונע פציעה וגודש ומגדיל סיכוי להנקה בלעדית.
ביות מלא/אפס הפרדה - אמא ותינוק מתאוששים יחד לאחר הלידה. מאפשר טיפול אישי וקשוב במינימום העברת זיהומים, הנקה על פי דרישה, סביבה שקטה ולא מוארת, תחת השגחה של צוות רפואי.
הנקה בהתאם לסימני רעב ראשונים – הזזת ראש מצד לצד, הכנסת יד לפה, ניקור על גוף האם. בכי הוא סימן מאוחר לרעב.
אם לא מניקים סוחטים או שואבים. הלידה, התערבות בלידה והתערבות מיד אחרי לידה משפיעות על המוכנות להנקה בשעה הראשונה ולעיתים גם על המשך ההנקה. יש לסחוט את הקולוסטרום בהקדם לאחר הלידה לתוך כפית או מזרק ולתת לתינוק בתדירות של כל שעתיים-שלוש. למחרת יש להתחיל בשאיבות.
העצמה ותמיכה – מפגש עם יועצת הנקה תוך 24 שעות מהלידה ורצוי פגישה נוספת כשבוע לאחר לידה. אישה ללא תמיכה בשבועיים הראשונים תתקשה להתמיד בהנקה בלעדית.
מוגש מטעם כללית מחוז צפון