סחרחרות הינה אחת מהתלונות השכיחות ביותר הגורמות למטופלים לפנות לבדיקת רופא ויכולה להיות אירוע מלחיץ ומפחיד.
חשוב לדעת שיש למי לפנות כאשר חווים אירוע סחרחורת אקוטי או כרוני ושיש טיפולים וכלים טיפוליים מתאימים, שמיטיבים את מצבו של המטופל, ברוב המקרים, בזמן קצר.למרפאות מגיעים מטופלים רבים הסובלים מסחרחורת אקוטית או כרונית בבקשה לקבלת טיפול.
1 צפייה בגלריה
יום עיון בנושא שיקום וסטיבולרי כללית מחוז צפון ומרכז רפואי העמק
יום עיון בנושא שיקום וסטיבולרי כללית מחוז צפון ומרכז רפואי העמק
יום עיון בנושא שיקום וסטיבולרי כללית מחוז צפון ומרכז רפואי העמק
(צילום: דוברות כללית)
ד"ר דרור אשכנזי, מנהל תחום א.א.ג בכללית מחוז צפון ומנהל מרכז לרפואה יועצת עפולה, מסביר: "אחד הגורמים השכיחים לסחרחורת הינו פגיעה באיבר שיווי המשקל באוזן, ז"א, פגיעה במערכת הוסטיבולרית.
"סוגי האירועים הוסטיבולרים מתחלקים בעיקר לפי מקורם- פריפרי (צדדי) או מרכזי ולפי משכם או אופיים- אקוטיים או כרוניים, הנפוצים ביותר הם הפריפריים כגון הBPPV- סחרחורת תנוחתית התקפית שפירה, דלקת בעצב הוסטיבולרי, ומחלת מנייר. הסיבות לסחרחורת ו/או הימצאות מחלות שונות הגורמות לה, קשות לאבחון ולכן חלק מהמטופלים יידרשו לברור מעמיק ויסודי שכולל בדיקות שאינן בידי הרופא במרפאה הראשונית. המטופל יופנה לרופא א.א.ג ובמידת הצורך למרפאת סחרחורת במרכז רפואי העמק, בניהולו של ד"ר מיקי פקר.
"בכללית מחוז צפון קיים מערך הערכה וטיפול בסחרחורת, שהצלחתו טמונה בהכשרת המטפלים וכן בטיפול משולב של אנשי מקצוע מתחומים שונים: רופאי משפחה, רופאי א.א.ג בקהילה, רופאי א.א.ג מומחים בסחרחורת בביה"ח ופיזיותרפיסטים ומרפאים בדיבור בקהילה. שיתוף פעולה זה הוא המפתח להצלחת הטיפול ואנו נטפח ונקדם אותו גם בשנים הבאות".
מרפאת הסחרחורת במרכז הרפואי העמק בניהולו של ד"ר מיקי פקר, רופא מומחה ברפואת א.א.ג ומנהל מרפאת סחרחורת מרכז רפואי העמק, עוסקת בהערכה ברור וקביעת הטיפול הנדרש. "המרפאה הוקמה לפני כשנה, עובדים בה רופאים וקלינאיות תקשורת. עבודתנו מתבצעת בשיתוף פעולה קבוע עם גורמי הקהילה – רופאי משפחה רופאי א.א.ג ופיזיותרפיסטים.
"הטיפול בסחרחורת, לאחר סיום הברור, הינו מתחום עיסוקם של הפיזיותרפיסטים בקהילה ושיתוף הפעולה בינינו מצוין, כפי שבא לידי ביטוי ביום עיון בנושא סחרחורת שהתקיים בעפולה בשבוע שעבר. בין המרצים השונים, שמחנו לארח ביום העיון את פרופ' פיטר גילבי , מנהל מרפאת סחרחורת במרפאת כללית לין של מחוז חיפה וגליל מערבי ששוחח על אנטומיה ופיזיותרפיה של המערכת הווסטבולרית". מספר ד"ר פקר.
מהו שיקום למערכת הוסטיבולרית וכיצד הוא מתבצע?
עומר אייגר, פיזיותרפיסט מומחה בטיפול בסחרחורת בכללית מחוז צפון מספר על התהליך: "השיקום למערכת הוסטיבולרית הינו טיפול פיזיותרפי ע"י טכניקות טיפוליות מיוחדות שפיזיותרפיסט מוסמך לתחום מבצע עם המטופל וכן ע"י תרגול עצמי יומיומי של המטופל בבית. מטרת הטיפול היא להפחית את תסמיני הסחרחורת ולשפר את שיווי המשקל ומיקוד הראיה.
"הפיזיותרפיסט המטפל בודק ומאבחן את מקור וסוג הסחרחורות ובנוסף לממצאים והמלצות הרופא המפנה, בונה תוכנית טיפול מותאמת למטופל הכוללת פגישות במכון ותרגילים לביצוע עצמי בבית המטופל בליווי ומעקב צמוד. בכל מכון פיזיותרפיה במחוז הצפון ישנם פיזיותרפיסטים שעברו הכשרה וניתן לקבל הפניה לטיפול ע"י רופא משפחה או רופא א.א.ג.
"יום העיון בנושא, לצוותי הקהילה ומרכז רפואי העמק, אותו יזמתי נערך בשבוע שעבר בעפולה והשתתפו בו פיזיותרפיסטים מטפלים בסחרחורת, רופאים מומחים וקלינאי תקשורת של מחוז צפון ומרכז רפואי העמק, שילבנו היכרות בין המטפלים וחיזוק הקשר ביניהם והרצאות של אנשי מקצוע מהתחום בנושא אבחון והערכה, קווים מנחים ושיטות הטיפול הקיימות".