שלושה חברים בני עמק יזרעאל - אבירם מאיר, כרמל רון ורוביק פייגין, להלן 'התאגיד' - חברו יחד לפני כשנה כדי ליצור מוזיקה אחרת: כזו שרחוקה מהמיינסטרים, אבל יכולה בקלות להשתלב בו, כי היא מייצגת לא רק מלודיה ממכרת ונעימה לאוזן, אלא גם טקסטים עם הרבה משמעות.
לפני כחודשיים, אחרי תקופה מאתגרת של חזרות, הם החלו להופיע ולפזר את בשורתם המוזיקלית לא רק כאן בעמק, אלא גם בתל אביב ובמקומות נוספים.
'התאגיד' הוא הרכב מקורי של מוזיקה המזכירה אלמנטים של פולק עם נגיעות של בלוז, אך בגדול מצליחים השלושה ליצור שילוב מרגש ואותנטי של שירים, מוזיקה, נגינה אקוסטית והקראה. למופע שלהם החליטו לקרוא 'כולנו כאלה'.
טקסט בעל משמעות
עבור שלושתם, 'התאגיד' הוא הגשמת חלומו של כל אחד מחברי ההרכב. למרות הקריירה, מטלות הבית והעיסוק המשפחתי התובעני, חברה השלישייה יחד כדי ליצור, לכתוב, לשיר ולספר לעולם את מה שהם אוהבים.
"רוביק ואני נולדנו וגדלנו יחד במושב תל עדשים. היינו חברים, וידעתי שהוא עוסק בכתיבה וגם לו היה ידוע שאני מנגן בגיטרה, ותמיד האמַנו שיום יבוא ונעשה משהו יחד. האמת שזה לקח הרבה שנים", סיפר אבירם מאיר (49) מאחוזת ברק, מנהל בית הספר 'גורן' לתקשורת חזותית במכללה האקדמית עמק יזרעאל. "לפני כשנה רוביק פנה אלי, סיפר שיש לו חומרים שכתב והציע שניפגש. ככה בעצם זה התחיל. באותה תקופה הייתי הרכָּז המוזיקלי של חבורת זמר ביישוב שלי, אחוזת ברק, אז הצעתי שנצרף קול נשי - וכך הצטרפה אלינו כרמל".
החיבור של מאיר כיוצר מוזיקלי לטקסטים החזקים שכתב חבר ילדותו פייגין היה מדויק, כמו כפפה ליד. "התחילו להיווצר דברים יפים ואפילו מרגשים", מעיד מאיר. "במוזיקה שלנו יש לטקסט הרבה משקל ונוכחות. הבסיס זה הטקסטים של רוביק - כגורם מפעיל, חכם, שנון ולפעמים גם ביקורתי. הוא די נוגע במקומות של החיים שלנו, ולא רק באהבה. יש לו טקסטים חזקים, שגרמו לי כמוזיקאי לרצות להלחין אותם".
כרמל רון (36) מאחוזת ברק, מנהלת פרויקטים בחברה לכתוביות בבית קשת, לא חשבה פעמיים כשהוצע לה להצטרף להרכב החדש. "מאז ומתמיד אהבתי לשיר. הכרתי את אבירם בחבורת הזמר של היישוב. הוא הזמין אותי ל'תאגיד' ומובן שאמרתי כן. קסַם לי לשיר שירים מקוריים", סיפרה רון. "אנחנו אחרים בנוף המוזיקלי, וגם לא כל כך צעירים. אנשים באמצע החיים, שפתאום החליטו להגשים את החלום שתמיד היה חבוי ולא־ממומש".
למה אתם מיוחדים?
כרמל: "היצירה באה לידי ביטוי בלחנים, במלים ובכך שאנחנו עושים עיבוד מוזיקלי בעצמנו. זה מיוחד. הטקסטים מדברים על החיים, על אנשים ועל אהבה - על מי שאנחנו. אנחנו בוחרים אותם בקפידה, שייגעו בנו - אנשים לא הכי צעירים שכבר עברו דברים, ואנחנו מביאים את זה לבמה".
את השם 'התאגיד' בחר אבירם מאיר, שהסביר: "משמעות המלה היא אנשים שהתאגדו כדי לעשות משהו, כלומר - השלם גדול מסך חלקיו. בניגוד למה שמדברים על תאגידים כמרכזי כוחות חזקים בשוק, שבעיקר עושקים אותנו, לקחתי את הערך של 'להתאגד' רק לצורך האהבות שלנו, ובמקרה שלנו - זו האמנות. כל אחד מאיתנו יצר חיים, הקים משפחה ויש לו קריירה, ועכשיו התאגדנו לעשות את הדברים שאנחנו אוהבים. מהמקום הזה הגיע השֵם".
מחפשים הכרה
ההופעה הראשונה היתה - איך לא - בעמק, בתל עדשים: ניסוי כלים מול קהל ביתי מחבק. הם הופיעו בעוד כמה מקומות באזור וגם בקפה 'ביאליק' בלב תל אביב, וזכו לביקורות חיוביות.
רון: "אנחנו פונים לקהלים מסוימים, לכאלה שמקשיבים למלים. אני לא רואה אותנו מתחרים בסטטיק ובן אל - אנחנו משהו אחר לחלוטין. אני מאמינה בזה מאוד, כי זה מרגש אותי. היצירה נוגעת בי, ואני מאמינה שהריגוש עובר גם לקהל שמגיע".
ואכן, הטקסטים שכותב רוביק פייגין (50) מתל עדשים, מסגר שעבד בטלוויזיה שנים רבות, מעניקים ייחוד רב לרפרטואר של 'התאגיד'. "כבר 25 שנים שאני כותב. מה שמייחד את הטקסטים שלי זו נקודת המבט, שהיא פחות שגרתית", אמר השבוע פייגין. "אני כותב על נושא האהבה - לא רק בין גבר לאשה, אלא באופן כללי. לצערי אני מרגיש כבר הרבה שנים שלא עוסקים פה מספיק באהבה, גם ברחוב - ובמיוחד במפגש בין אנשים. לפי תפיסת החיים שלי, אהבה היא הכוח הבונה ביותר. הרצון שלי הוא להציף כמה שיותר את נושא האהבה. לקראת סוף ההופעה שלנו אני פונה לקהל שידבר בזכותה של האהבה, כי היא כלי ריפוי אדיר. כחברה, זו האחריות שלנו לדבּר כמה שיותר בזכותה של האהבה, בצורה הפשוטה ביותר".
האם 'התאגיד' יצליח להשתלב בתעשיית המוזיקה המקומית? לפי המוטיבציה שלהם, ההצלחה מובטחת. "השאיפה היא שבעוד שנתיים-שלוש כבר יכירו אותנו", אמרה רון. "אני מקווה שעד אז כבר יהיו סינגלים שלנו ברדיו, אלבום ראשון והופעות בכל מקום ומול כל מיני קהלים. אנחנו בעיקר רוצים לקבל הכרה, שכרגע נמצאת בחיתולים".
ומאיר מוסיף: "אנחנו רוצים עכשיו כמה שיותר חשיפה, להגיע לכמה שיותר אוזניים. אני מאמין בחומרים שלנו. אני חושב שיש שם משהו טוב".