בחירות 2025 במועצה האזורית הגליל העליון. יוסי שמעוני, בעל ניסיון עשיר בתחום הכלכלי, המוניציפאלי, החברתי והקהילתי, רוצה להיות ראש המועצה הבא.
"אני רואה בכך שליחות עבור ילדיי, ילדינו ואיכות חיינו כאן בגליל העליון", אמר רגע לפני הבחירות בריאיון מיוחד, "תקופת המשבר בעקבות אירועי ה- 7.10 טלטלה את כולנו, אך אני מאמין שלצד הקשיים הרבים והמורכבות הגדולה לפנינו הזדמנויות רבות ומשמעותיות. הגליל העליון זקוק להנהגה מנוסה, שמוכנה לעבוד החל מהיום הראשון, ותפעל בשיתוף עם התושבים לשיקום ופיתוח החוסן הקהילתי והכלכלי".
שמעוני (53), תושב קיבוץ מחניים, נשוי ואב לשלושה, בוגר תואר ראשון בכלכלה, תואר שני במנהל עסקים ולימודי ארץ ישראל ובעל תעודת מורה דרך. בעל ניסיון עשיר ומרשים: למעלה מ- 15 שנות ניהול בכיר וכדירקטור בשוק ההון. ניהל תקציבים בהיקפים של מיליארדי שקלים וזה לא הכל - לאחר המעבר המשפחתי לגליל, פעל בהתנדבות כיו"ר האגודה הקהילתית והועד המקומי של מחניים וכיהן כגזבר המועצה האזורית הגליל העליון במשך 7 שנים בהן הוכפל היקף פעילותה של המועצה.
לצד ניהול התקציב, פעל שמעוני רבות כנציג המועצה במנהלות אזוריות, מול רשויות, מוסדות ומשרדי ממשלה וכדירקטור בחברות שונות, ביניהן גם 3 שנים כיו"ר פעיל במכללה הטכנולוגית שבתל חי. את עשייתו הציבורית המשיך גם לאחר עזיבת המועצה, כאשר כיהן כגזבר גני תקווה והיה שותף לתהליך של שינוי מעמד הרשות ממועצה לעיר.
בשנה האחרונה, שירת במשך מספר חודשים במילואים כחלק מצוות הכוננות של מחניים ופעל רבות בהתנדבות למען וותיקי הגליל העליון בפרויקט אישי שכלל עשרות מפגשים במרחב הגלילי – סיורים, הרצאות ופעילויות נוספות.
מה אתה מתכנן לחדש בנושא החינוך במועצה?
"החינוך הוא אחד מעמודי התווך של התוכנית שלנו. ראשית חשוב לי לציין את הצוותים החינוכיים בבתי הספר שלנו שעברו תקופה מורכבת הם והתלמידים שלנו, תקופה מאתגרת שמחייבת חשיבה מחודשת. אני רואה במערכת החינוך חלק מאקו-סיסטם אזורי. המטרה: לממש את הפוטנציאל ולאפשר מגוון הזדמנויות לילדינו. בין היתר דרך קידום שלושה מרכזים אזוריים (צפון, הר ודרום) סביב עוגני החינוך. קידום הקמת בית ספר החדש בהר ובית ספר תיכון נוסף בדרום המועצה. חיבור לעוגני האקדמיה: האוניברסיטה שבתל חי – אפשרות לצבור נקודות זכות אקדמאיות או אפילו תואר ראשון כבר בתיכון ומול המכללה הטכנולוגית – מסלול י"ג-י"ד לתואר הנדסאי. הנגשת חדשנות טכנולוגית ותוכניות של כישורי חיים (רובוטיקה, בינה מלאכותית וכו'). צמצום פערים לימודיים באמצעות יציאה למכרז למרכזי למידה. אפשור מסגרות חינוך אלטרנטיביות וחינוך מיוחד בשיתוף אזורי. מתן דגש על נושא הבלתי פורמאלי דרך מערכת חוגים לאחר שעות הלימוד בימים קצרים ועוד"
מה התכנית שלך לקידום התיירות באזור?
"כמורה דרך פעיל, אני רואה את הפוטנציאל האדיר של הגליל העליון כמוקד תיירות מוביל שמושך אליו בשגרה כ-2.5 מיליון מבקרים בשנה. אני מתכנן לקדם תכנית רב-רשותית לתיירות שתכלול פיתוח תיירות אזורית בשיתוף פעולה עם משרד התיירות והרשויות השכנות, בדומה למודלים מוצלחים מאירופה. המשימה המרכזית היא הסתכלות רחבה על תיירות הצפון – מיצובה ומיתוגה כחבל ארץ ברמה הלאומית. מיסוד מפגשים שנתיים בנושאי תיירות, צפרות, פסטיבלים אזוריים ועוד. יצירת מפה אינטראקטיבית והנגשת המידע לציבור, פיתוח תשתיות תיירות שיחברו בין כל הקהילות. משיכת תיירות חו"ל: צליינית וחינוכית (תגלית וכדומה) במיוחד אחרי המלחמה. הגיעה העת לעלות מדרגה בתיירות הצפונית".
איזה פרויקט משמעותי אתה מתכנן להוביל?
"הפרויקט המרכזי שאני מתכוון להוביל הוא הקמת שלושה מרכזים אזוריים – במועצה שלנו. בצפון העמק, בהר ובדרום העמק. המטרה היא שכל תושב יוכל להגיע תוך 17-20 דקות נסיעה למרכז שיספק את כל שירותי החיים - חינוך פורמלי ובלתי פורמלי, תרבות, ספורט, מרפאה אזורית, מרכז מסחרי ומוקדי פעילות לוותיקים. זה פרויקט שישנה את איכות החיים באזור, במיוחד בתקופה הזו כשראינו כמה חשוב לחזק את המרכזים והחוסן הקהילתי, כמו כן, מניסיוני העשיר בנושא הכלכלי בכוונתי להקים במועצה יחידת גיוס משאבים מתקדמת - מדינה, קרנות ותורמים פרטיים לא רק עבור המועצה אלא גם עבור יחידותיה כולל בתי הספר והקיבוצים".
מה התוכנית שלך לגבי גידול היישובים במחירי קרקע שפויים?
"התוכנית שלנו פועלת בשני מישורים: ראשית, נוביל מאבק מול המדינה להוזלת מחירי הקרקעות והפיתוח, ונפעל לשמירה על סיווג אזור עדיפות לאומית. במקביל, נערוך מיפוי מקיף של המצאי בקיבוצים ונעודד תוכניות שיכללו יחידות דיור מגוונות - החל מדירות קטנות לזוגות צעירים, סטודנטים וחיילים משוחררים, ועד לוותיקים שמעוניינים לעבור לדירות קטנות יותר או במסגרת דיור מוגן, המועצה שלנו בעלת חוזקות וכך הגליל והצפון, נעבה ונחזק את היישובים שלנו באוכלוסייה שתראה בגליל את מרכז חייה."
איך אתה רואה את שילוב הספורט בחיי הקהילה?
"בתור אוהד ספורט מושבע אני מבין שמדובר במנוע מרכזי לחיבור קהילתי. התוכנית שלנו כוללת שדרוג מתקני ספורט בכדי שיאושרו על ידי ההתאחדות שיאפשרו לקבוצות שלנו להשתתף בליגות אזוריות בכדורגל וכדורסל. נפעל להקמת היכל - ארנה איזורי בשיתוף פעולה רב-רשותי, נפתח ליגות אזוריות, ונרחיב את מגוון החוגים והפעילויות לכל הגילאים - מתוכנית 'מגרש לרוץ בכל קיבוץ' ועד פעילויות לוותיקים, נעודד מצוינות בספורט אך נפעל גם לספורט להמונים. נעמיק את הפעילות עם קבוצת הדגל שלנו הפועל גליל עליון שמהווה מוקד משיכה לכלל הציבור מילדים וילדות עד זקני הכפר ובכלל נעודד מצוינות ליחידים וקבוצות."
מה תוכניתך בנושא הביטחון האישי והיישובי?
"הביטחון הוא הבסיס לכל. נשדרג את מערך החירום היישובי והמועצתי, נחזק את צוותי הרפואה, ונקים פורום חשיבה מיוחד שיפעל מול גורמי הביטחון לאור הניסיון והלקחים מהתקופה האחרונה. המסר שלנו ברור - אין הגנה בלי עומק אסטרטגי, ואנחנו נפעל מול כל הגורמים כדי להבטיח את ביטחון התושבים".
מה עמדתך בסוגיית גבולות עם קריית שמונה?
"אני מאמין שנוכל להתמקד בהסכמות ולהזיז מחלוקות הצידה לטובת רווחת כלל תושבי האזור. הגישה שלי מבוססת על יצירת חיבורים ושיתופי פעולה. בפריפריה ובכלל, אחד ועוד אחד שווה הרבה יותר משניים. אני רואה בקריית שמונה עיר מחוז מרכזית ומשמעותית בגליל העליון, שחשובה לכולנו - הן לתושבי העיר והן לתושבי הקיבוצים. מניסיוני, כאשר כיהנתי כיו"ר המכללה הטכנולוגית, הצלחתי להוביל דירקטוריון שכלל נציגים ממבואות החרמון, קריית שמונה והגליל העליון לעבודה משותפת ופורייה. גם במנהלת המשותפת של הגליל העליון וקריית שמונה ראינו שאפשר לעבוד יחד.
"בכוונתי להציע את עצמי ליו"ר אשכול גליל מזרחי - האזורי בכדי לקדם נושאי ליבה משותפים רבים כמו שירותי רפואה, קידום האוניברסיטה, משיכת חברות עוגן לאזור, והתמודדות עם סוגיית הפרוטקשן - נושאים שאף אחד מאיתנו לא יכול לפתור לבד".
לסיכום: "הקריירה המקצועית אפשרה לי לצבור ניסיון וידע רב בגיוס משאבים, ניהול תקציבים, יזמויות, שותפויות וחיבורים – הנדרשים כל כך בעת הזו. ישבתי מול מאות תושבים, בכירים ובעלי תפקידים מגוונים, ראיינתי אותם ובניתי שלד לתוכנית אסטרטגית מקיפה לגליל העליון, כאשר את התוכנית הסופית נבנה במועצה בתהליך שיתוף ציבור מקצועי. החזון שלי מבוסס על שימור הטוב, תוך ביצוע התאמות ושינויים נדרשים, בדגש על חיבורים, בשקיפות, הגינות ויושרה ומתוך תחושת שליחות. במיוחד בכל הקשור לשיקום הפיזי, החירום והביטחון, קידום הכלכלה והעסקים, התיירות והחקלאות לצד הצורך בשדרוג שירותי החינוך, הרווחה, התרבות והספורט, הבריאות ותחומי הצעירים והוותיקים.
"מצפה לנו עבודה ועשייה מרובה", הוסיף שמעוני, "בין היעדים המרכזיים למועצה שסימנתי כמטרות: שבים הביתה – חיזוק והצמחת קהילות איתנות, תוססות, פעילות ועצמאיות; הגליל העליון 2030 – בניית תוכנית אסטרטגית מעודכנת למועצה בשיתוף הציבור; מיקוד מאמץ בחינוך על ענפיו השונים, בהבנה שהחינוך הוא אבן היסוד להווה ולעתיד; חיזוק מערכי הביטחון והחירום; מתן דגש על פיתוח כלכלי אזורי ופנים מועצתי; גיוס משאבים מתקדם – רתימת המדינה, קרנות ותורמים לטובת פעילויות המועצה והקיבוצים. אסור לנו לפספס את ההזדמנויות בתקופה הקריטית הקרובה ליציאה ממשבר לצמיחה ושגשוג. חייבים הנהגה מנוסה 'על ההגה' שמוכנה להתחיל לעבוד החל מהיום הראשון. אני מזמין את כלל תושבי המועצה לקחת חלק במסע החשוב ולבחור נכון ב- 18.02, בעתיד טוב יותר לגליל העליון".