לא קל להיות קונדיטור מצליח, מפורסם ובעל שם ארצי. מבין כל השפע שיש והתחרות הגדולה קצת קשה לבלוט, לחדש, להבריק עם דברים חדשים או להמציא את מה שעוד לא המציאו. אך למרות נתוני הפתיחה המאתגרים הקונדיטור בר עזרא ממגדל העמק, רק בן 22, מאמין בעצמו שדווקא לו יש את הכישרון לפרוץ קדימה.
הוא לא שחצן ולא מתיימר לעקוף את הגדולים בסיבוב או להמציא את הגלגל, אבל עזרא מוכן לעבוד קשה כדי שכמעט בכל בית בישראל יכירו את העוגות, העוגיות והמאפים שלו. יש לו בלוג שנקרא 'שבת בבוקר' שלאחרונה תופס תאוצה וכולל צילומי עוגות, קינוחים ושלל מתכונים ייחודים כמו עוגת קישוא ושוקולד, עוגת לייקח דבש גבוה, שושני שמרים שחור לבן וחטיפי חמאת בוטנים ושוקולד. וכמובן יש לו עמוד אינסטגרם עם כ-19,000 עוקבים. האם בר עזרא ממגדל העמק יהיה מיקי שמו הבא של ישראל?
לומד מסבתא
החיבור של עזרא לאפייה החל כשהיה בגיל 13 בכיתה ח', אז התבקש להכין עוגה לבית הספר. הוא נכנס למטבח של אימו, ערבב קמח, מים ושוקולד ובאותו רגע חייו השתנו. מה שנהוג לכנות אהבה ממבט ראשון. "הייתי צריך להביא עוגה ליריד בבית הספר, ואמא שלי לא הייתה בבית", מספר עזרא, "אז צלצלתי אליה והיא נתנה לי מתכון לעוגת שוקולד. אנשים טעמו אותה והתלהבו וזה מה שמשך אותי. מאז התחלתי לאהוב את העניין הזה ובכל יום שישי הייתי אופה את העוגה הזו".
עזרא נמשך לאפייה ועם הזמן למד להכין עוגות וגם כתב מתכונים משלו. "בהתחלה היה לי קצת קשה להיכנס למטבח. אני בא ממשפחה מרוקאית ואבא שלי לא ראה את זה בעין יפה, אבל לאט-לאט קניתי עוד תבנית ועוד ציוד אוכל והנוכחות שלי במטבח הפכה לדבר טבעי", הוא מציין, "למדתי כמה קורסים קטנים בקונדיטוריה והתחלתי למכור עוגות, אבל מהר מאוד הבנתי שזה פחות מדבר אליי. הגיעו אלי כל מיני שיתופי פעולה מסחריים וראיתי שהבלוג הצליח אז זנחתי את זה והלכתי לכיוון של פיתוח מתכונים וצילום אוכל".
את הבלוג שלו שנקרא 'שבת בבוקר' פתח עזרא בשנת 2018 זמן קצר לפני שחרורו מהצבא. בבלוג שזוכה כאמור בזמן האחרון לפופולריות גבוהה הוא מפרסם מתכונים של עוגות וקינוחים מהמטבח הפרטי שלו. בעמוד האינסטגרם הוא מפרסם את צילומי האוכל שלו. "חסכתי כסף אחרי שהשתחררתי מהצבא והיה לי חלום לשתף את המתכונים שלי. הבלוג התחיל מ-1,000 כניסות לחודש והיום הוא מגיע ל־60,000 כניסות בחודש. זה לא מובן מאליו, לא ציפיתי לזה. העליתי בו תמונות ולאט לאט זה צמח, ואז קניתי מצלמה מקצועית והתחלתי לצלם את העוגות בצורה יותר מקצועית. בעמוד האינסטגרם אני מעלה רק תמונות של עוגות ולא משתף בו בכלל מחיי הפרטיים. גם הוא התחיל לצבור תאוצה, בפרט בתקופת הקורונה שנוספו לי הרבה עוקבים חדשים".
מה משך אותך כל כך לעולם הזה?
"תמיד אהבתי את כל מה שקשור באוכל ותמיד סקרנו אותי המתכונים של פעם. סבתא שלי ג׳יסלן היא במקור מפריז, בירת הקונדיטוריה, ותמיד הייתי נדחף אליה למטבח, מסתכל עליה ולומד ממנה. אני מאוד מתחבר לאוכל של פעם ולטעמים של סבא וסבתא".
מי טועם את כל המאפים החדשים שאתה מכין?
"בעיקר אנשים שאני אוהב ושיש לי איתם אינטראקציה ביומיום, כמו בן הזוג שגר איתי, המשפחה שלי וחברים שאני אוהב. אני גר ביחידת דיור אצל סבתא שלי אז גם היא טועמת".
מה ההורים שלך וסבתא שלך אומרים על מה שאתה עושה?
"ההורים שלי בהתחלה לא ראו את זה בצורה רצינית. הם רצו שאני אלמד מקצוע וחשבו שזה מין תחביב כזה שיעבור, אבל כשהם ראו שהבלוג מצליח ופונים אלי אנשים גדולים לשיתופי פעולה, אז הם ראו את זה באופן יותר רציני. אבא שלי הציע לי לפתוח קונדיטוריה, אבל אני פחות בכיוון של מכירות. סבתא שלי כל הזמן איתי במטבח ואני לומד ממנה. בסופו של דבר הלמידה של הכנת העוגות היא במטבח הביתי שלי, לא משנה כמה קורסים לקחתי בסוף למדתי הכי הרבה מהבית, מההורים ומסבתות. אני יכול לראות סבתא מכינה איזה משהו ואני אבקש ממנה את המתכון. אני שואב השראה גם מאנשים שיש לי איתם אינטראקציה ביומיום ומבלוגרים מצליחים".
חולם על ספר
הוא מקדיש הרבה זמן ומחשבה על מתכונים חדשים ובעיקר גם על צורת ההגשה. שתהיה מקורית, מזמינה ומגרה. "אני אוהב בעיקר עוגות בחושות. יש למשל מתכון שלי ששבר את הרשת, של עוגת שיש פשוטה רגילה שהכנתי אותה בתבנית מאוד ייחודית יפה שקניתי מאיזו חנות, אחר כך כשהעליתי את התמונה של העוגה אנשים התלהבו וקנו את כל מלאי התבניות בחנות", הוא מספר בגאווה, "אני עושה עוגות מיוחדות שמתאימות לחגים. אני גם טס לחו"ל ומחפש השראות למתכונים בכל מיני מקומות בעולם. יש בערך כבר 200 מתכונים בבלוג ואני כל הזמן מחפש השראות ומתפתח".
יש לך מודל לחיקוי? קונדיטור מצליח שאתה שואף להיות כמוהו?
"כן, יש בלוגרית בשם רחלי קרוט, אין לי איתה קשר אישי. הכרתי אותה דרך הרשת. יש לה בערך מאתיים אלף עוקבים באינסטגרם והבלוג שלה נקרא 'קרוטית'".
היצירה והעיסוק בקונדיטוריה עזרו לעזרא גם במהלך היציאה שלו מהארון, זמן קצר לאחר שחרורו מהצבא "שירתי בבסיס ליד צומת גולני יחד עם בן הזוג שלי שהכרתי עוד קודם לכן ובתקופה הזו גם יצאתי מהארון", חושף עזרא "היציאה מהארון מול ההורים, המשפחה והחברים שלי הייתה מאוד קשה. עשיית העוגות והיצירה הזו זה מה שהרים אותי ונתן לי את השקט והביטחון. בתחילת הדרך של הבלוג שיתפתי על היציאה מהארון ועל הזוגיות שלי עם בן הזוג שלי ואנשים הגיבו לי 'תצליחו ו'איזה מהממים', וזה נתן לי איזושהי דחיפה קדימה".
מה החלום הגדול?
"להתפרנס מזה. אני רוצה בעזרת השם לפרסם ספר אפייה משלי, זה דורש השקעה גדולה, אבל אני עובד על זה".
איך זה לנהל את כל הדבר הזה ממגדל העמק?
"זו שאלת השאלות. זה מאוד קשה, אני רואה את כל הבלוגרים המצליחים האחרים ואני מקנא בהם כל כך שהם גרים במרכז כי הכל פתוח שם. לא מזמן הציעו לי קמפיין שיתוף פעולה עם חברה מפורסמת והם אמרו לי שהם לא יכולים לשלוח לי אותו, כי אני גר במגדל העמק וזה רחוק ומי מכיר בכלל. אז ויתרתי, אמרתי סבבה, אם הם לא מאמינים בי כי אני גר במגדל העמק, אז שלא יאמינו".
יש לך רצון להישאר ולהצליח דווקא ממגדל העמק?
"המשפחה שלי פה וגם המשפחה של בן הזוג שלי גרה קרוב לפה וזה נותן לי ביטחון. אני מאמין שעוד כמה שנים כשאגדל ואצבור ביטחון בפן הכלכלי וגם בפן העצמאי, אז יתאפשר לי לעבור לגור במרכז. זה משהו שיושב לי הרבה שנים על הלב. אני מאוד רוצה לגור במרכז כי אני יודע ששם הדברים יעבדו אחרת, אבל השתחררתי רק לפני שנה וחצי מהצבא וכרגע יותר נוח לי לגור ליד ההורים שלי שגם עוזרים לי מבחינה כלכלית. אני עושה את כל ההצלחה מפה ואני מקווה שאני אוכיח גם להרבה אחרים שאפשר. מתקשרים אלי אנשים בעיר ואומרים לי כל הכבוד על מה שאני עושה. זה שאני גר בעיר קטנה בפריפריה זה לא אומר שאי אפשר להצליח ממנה".
מתכון עוגת דבש לשולחן החג:
לבלילה:
4 ביצים (M-L) ; 1 כוס סוכר ; 1 כוס שמן ; 1 כוס דבש ; 3/4 2 כוסות קמח (400 גרם) ; 1 שקית אבקת אפייה ; 1 כף קינמון (אפשרי רק כפית) ; 1 כוס תה רותח (משני תיונים).
אופן הכנה:
מחממים תנור ל170 מעלות, חום עליון תחתון. במיקסר עם בלון הקצפה מקציפים ביצים וסוכר 10 דק׳ לפחות. עד לקבלת קצף תפוח שמזכיר מוס. מנמיכים את מהירות המיקסר ומוסיפים שמן ומיד אחריו דבש תוך כדי הקצפה איטית ועד שהכול נטמע בתערובת.
עוצרים את המיקסר ומוסיפים קמח ,אבקת אפייה וקינמון. טורפים הכול לבלילה אחידה ורק עד שהכול אחיד. מנמיכים את מהירות המיקסר ומוסיפים כוס תה רותח (בזהירות)! עד שיש בלילה אחידה ונוזלית. וזה בסדר.
משמנים תבנית אפייה קוטר 24 ס״מ בצורה עם ארובה באמצע או 2 תבניות אינגלשקייק. עם משתמשים בתבנית עם שקעים מפדרים מעט קמח כדי שהעוגה לא תידבק. מוזגים את הבלילה לתבנית ואופים כשעה ורבע עד שהעוגה תפוחה, ריח מתפזר בבית וקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש. מצננים לטמפ׳ החדר. מצננים, מחלצים מהתבנית ופורסים. שומרים מכוסה בטמפ׳ החדר.