דוח רשמי של המשטרה והמשרד לביטחון פנים חושף את נתוני הפשיעה בשכונות השונות בצפת בין השנים 2021-2016 על פי סוגי הפשיעה. הדוח אף מראה כיצד השפיעה תקופת הקורונה הממושכת על מפת הפשיעה.
1 צפייה בגלריה
צפת
צפת
מהן העבירות השכיחות בצפת?
(צילום: יוסי וקנין)
אזור העיר העתיקה בצפת (כולל רחוב ירושלים) מוביל את מפת הפשיעה בעיר: בשנת 2016 נפתחו באזור 309 תיקים בגין שלל עבירות פליליות. בשנתיים שחלפו המספר ירד קלות ונפתחו בהן 274 ו־281 תיקים בהתאמה. בשנה לאחר מכן חלה עלייה קלה והמספר עמד על 304 תיקי פשיעה שנפתחו ב־2019 ובשנה שלאחריה ירידה קלה עם 268 תיקים שנפתחו לתושבי השכונה.
השנה (2021) עושה רושם שהמגמה בעיר העתיקה דומה כאשר בשלושת הרבעונים הראשונים של 2021 נפתחו באזור העיר העתיקה 230 תיקים. העבירה הבולטת ביותר באזור היא שימוש בסמים מסוכנים שמהווים 264 תיקים מתוך כלל התיקים שנפתחו מאז 2016.
שכונות מרכזיות נוספות הן גני הדר ומאור חיים. על פי הנתונים עולה כי בשנת 2016 נפתחו בהן 254 תיקים סך הכל בגין שלל עבירות פליליות. בשנת 2019 נפתחו בשכונות 209 תיקים פליליים. שנה לאחר מכן נרשמה ירידה חדה כאשר 143 תיקים נפתחו סך הכל לתושבי השכונה. השנה מסתמנת עליה קלה ברמת הפשיעה כאשר עד כה נפתחו 121 תיקים.
בשכונת נוף הכנרת הפשיעה נמוכה יחסית כאשר בשנת 2016 נפתחו 46 תיקים לתושבי השכונה והשנה ישנה עלייה קלה עם 52 תיקי פשיעה שנפתחו עד כה לתושבי השכונה.
"אזור העיר העתיקה ורחוב ירושלים הוא אזור תיירותי עם אנשים המגיעים להתארח בצפת לפרקי זמן קצרים בחדרי האירוח והמלונות וזה אזור יותר מועד לפורענות", מסביר שלום אלבז תושב העיר, "אני מצפה ממדינת ישראל שתקים בצפת משטרת תיירות שאחראית לשמור על הסדר והשגרה התקינה באזורים מתוירים, ותפגין יותר נוכחות של כוחות שיטור וביטחון, כדי לייצר ביטחון ממשי ותחושת ביטחון לתושב ולתייר. בכל ערי התיירות בעולם יש משטרת תיירות ובצפת בקושי יש שיטור עירוני, והמדינה צריכה לשים על כך דגש.
"תייר המגיע לעיר צריך להסתובב בביטחון ואם הוא חווה אירוע אלים או שוד זה משפיע על התיירות ובפעם הבאה אנשים יחששו להגיע לעיר. לעומת העיר העתיקה, שכונת נוף הכנרת מאוכלסת במשפחות צעירות ותושבים נורמטיביים יותר, והיא שכונה שלווה ורגועה וכנראה לכן נפתחות בה פחות תיקים".