המועצה האזורית עמק יזרעאל והמועצה לשימור אתרי מורשת בישראל השלימו לאחרונה - בסיוע משרד החקלאות ומשרד המורשת - את עבודות ההצלה במבנה הכנסייה האוונגלית ההיסטורית במושב אלוני אבא. לאחר שיושלם הטיפול בחלקו הפנימי של המבנה, הוא אמור לשמש כמרכז תיירותי, תרבותי וקהילתי-חברתי.
בשנת 1906, הקימו בני הדור השני של הגרמנים הטמפלרים בחלקו המערבי של עמק יזרעאל את המושבה בית לחם הגלילית. שנה מאוחר יותר, גם על רקע חילוקי דעות אידיאולוגיים-דתיים, עזבו חלק מתושבי בית לחם הגלילית והקימו בסמוך מושבה נוספת בשם ולדהיים ('קרן יער') עם בית תפילה.
בשנת 1916 הושלמה בניית הכנסייה, ששימשה את אנשי המושבה ונוצרים נוספים באזור בעיקר לתפילות יום ראשון. האבנים מהם נבנתה הכנסייה נחצבו בנחל ציפורי הסמוך. במהלך מלחמת העולם השנייה, הביעו הטמפלרים תמיכה בגרמניה הנאצית. הבריטים גירשו מהארץ את הטמפלרים, ובהם את רוב תושבי ולדהיים. הטמפלרים הבודדים שנשארו במקום, עזבו אותו במהלך מלחמת העצמאות, לאחר שנכבש על ידי כוחות ה'הגנה'.
לאחר הקמתו של המושב אלוני אבא, שופצה הכנסייה ועד ראשית שנות ה-70' שימשה כבית תרבות, בו נערכו כל החגים, וכן טקסי בר מצווה ואירועים נוספים. לאחר שהוקם במושב בית תרבות חדש, הוסב המבנה למועדון נוער, אולם לאחר מספר שנים נזנח ומצבו הלך והתדרדר, עד שהפך למסוכן.
לפני כשנתיים, בוצעו בכנסייה עבודות הצלה ראשוניות, במסגרתן תוקנה, בין השאר, שבשבת התרנגול המפורסמת בצריח המבנה, ובחודשים האחרונים בוצעו במקום שורה של עבודות נוספות. לדברי ארנון חפץ, מנהל תחום שימור פיזי ארצי במועצה לשימור אתרים, העבודות כללו את סיום הטיפול במעטפת החיצונית של הבית, כולל החלפת חלק מהאבנים, שיקום הגג, חיזוק היסודות, עבודות טיח בחלק הפנימי, צבע, טיפול מקיף בחלונות ובדלתות והשבתם למצב המקורי ועוד.
קראו גם:
"לאורך השנים, נעשו בכנסייה לא מעט שינויים לעומת הבנייה המקורית, אליהם היינו חייבים להתייחס במהלך העבודות", אמר חפץ, "פרט מעניין שגילינו במהלך העבודות נוגע לגלריה בתוך הכנסייה: אנחנו סברנו שמדובר בתוספת מאוחרת שביצעו אנשי אלוני אבא, אולם כשבחנו את הקורות במקום התברר שהיא נבנתה עוד בימי הטמפלרים. גם הריצוף שנותר הוא כולו מקורי, אבל הוא מצריך טיפול נוסף לפני השמשת המבנה לייעודו הבא".
אבי סמוביץ, סגן ראשת המועצה האזורית ויו"ר הוועדה לשימור אתרים הודה לשותפים בפרויקט: המועצה לשימור אתרים, משרד החקלאות, אגף ההנדסה במועצה, משרד שפר רונן מהנדסים וחברת קן התור.
שלומית שיחור רייכמן, ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל, אמרה: "המבנה, שנושא עימו סיפור ייחודי ומרתק, יהפוך שוב למוקד תוסס שיחבר בין עבר, הווה ועתיד".
דינה אבשלום גורני, מנהלת מחוז צפון במועצה לשימור אתרים: "במבנה הכנסייה ישנם אלמנטים ארכיטקטוניים ייחודיים, המשקפים את סיפור המקום ואת התקופה שבה נבנה. העבודות שהתבצעו נועדו למנוע את הידרדרותו ולהבטיח את קיומו".