בית המשפט לענייני משפחה בטבריה דן השבוע בבקשה שהגישו היועץ המשפטי לממשלה ומשרד הרווחה, להורות על מתן טיפולים כימותרפיים לנער מהצפון כדי לשמור על מצבו הבריאותי.
כל הסיפורים גם בסלולרי: הורידו את האפליקציה החדשה של mynet
הנער סבל לפני כחמש שנים מסרטן, נותח ועבר טיפולים נגד התפשטות המחלה במרכז הרפואי בני ציון בחיפה. לאחרונה אובחנה הישנות של המחלה, ולפי המלצת בית החולים יש להמשיך בטיפולים, אולם בני משפחתו של נער מתנגדים לכך. בעקבות החלטת בית המשפט, יחויב הנער לעבור את הטיפולים.
הנער והוריו, שהציגו בפני בית המשפט חוות דעת רפואית של ד"ר יוסף ברנר, אונקולוג המשלב טיפולים אלטרנטיביים בחולי סרטן, התנגדו לטיפולים בטענה כי אין להם הצדקה, למרות שהסכימו ש"אם חס וחלילה תתגלה עדות למחלה בגופו של הקטין, הרי שהם יסירו התנגדותם".
מנגד, פרופ' יניב יצחק, מנהל המערך להמטולוגיה ולאונקולוגיה ילדים בבית החולים שניידר, שבית המשפט מינה כבודק מטעמו, תמך בממצאי מרכז בני ציון ולפיהם יש להתחיל במתן הטיפול הכימותרפי באופן מיידי.
בהחלטתה כתבה השופטת ורד ריקנטי־רוסהר: "על פי המסמכים שצורפו לבקשה אובחנה הישנות של המחלה. הקטין עבר ניתוח לכריתת הגידול וכעת הוא נזקק לדעת הגורמים הרפואיים המטפלים בו בבני ציון למתן טיפולים כימותרפיים והקרנות.
"סירובם של ההורים לטיפול", ציינה השופטת, "מבוסס על שני טעמים עיקריים: האחד, אמונתם ללא סייג ברב אשר הורה להם להימנע מקבלת הטיפול הכימותרפי. השני, כי משהוסר הגידול ותוצאות הבדיקות שנערכו לקטין הן תקינות הרי שהוא אינו חולה ואין דחיפות במתן הטיפול הכימותרפי".
בניגוד לדעת ההורים קבעה השופטת: "הטיפול הכימותרפי דרוש לשם שלמות גופו של הקטין. אני מוצאת להיעתר לבקשה ולהורות על התחלת מתן טיפול כימותרפי מיידי לקטין". עוד דרשה להעמיד מערך סיוע ותמיכה רגשי ונפשי לקטין ולבני המשפחה.
מחשש כי המשפחה תסרב לטיפול ולא תשתף פעולה עם הצוות הרפואי החליט בית המשפט להוציא צו עיכוב יציאה מהארץ לנער. "בהיעדר שיתוף פעולה תסייע משטרת ישראל לאכיפת הצו ברגישות המרבית המתחייבת ממצבם הקשה של הקטין והוריו", סיכמה השופטת.
במשפחתו של הנער הגיבו בכעס ועלבון. "זה מעליב מאוד. לא תכננו להבריח את הנער ולא להעלים אותו. אנחנו מתמודדים בדרכים חוקיות בלבד", אמר אחד מבני המשפחה. "התנגדנו לטיפול כי הנער בריא. יש לנו חוות דעת הטוענת שהוא לא צריך טיפולים, ולא עושים טיפולים בהתבסס על השערות בלבד. כרגע אנחנו בודקים את האפשרות לערער ולהגיש בקשה לעיכוב הליכים".