חברי קופת חולים הכללית ששייכים למרפאת 'רקתי' בטבריה כבר התרגלו לתורים הארוכים לרופאים המומחים, אך לאחרונה שניים מהם, רחמים אליהו ויעקב עמר, יזמו עצומה שבה הם דורשים מהנהלת הכללית לשפר את המצב, אחרת ייאלצו לעבור לקופת חולים אחרת.
עד כה חתמו על העצומה כ-70 אנשים. "נלך עם המאבק הזה עד הסוף", הצהירו השבוע השניים בנחישות. "ואם זה לא יעזור, נציב דוכן בפתח המרפאה ונחתים אנשים על מעבר לקופה אחרת".
בקופת החולים הכללית אמרו השבוע בתגובה כי הם מכירים את הבעיה ועושים כל שביכולתם על מנת לקצר את התורים. בין היתר הסבירו כי הקופה מנסה לגייס עוד רופאים למרפאות הפועלות בערי הפריפריה.
רחמים אליהו (63), תושב טבריה, חבר בקופת החולים הכללית ומשויך לרקתי במשך שנים רבות."לפני עשר שנים לא היה דבר כזה", טוען אליהו. "אם אני חולה ובאותו יום אני לא יכול לקבל שירות אלא רק בעוד שבוע, אז עד שאני אגיע לרופא, זה יעבור לי או יחמיר.
"לפני שנה פניתי באופן אישי להנהלת המחוז והסברתי שהתורים הארוכים זו בעיה של המבוטחים בכלל. אם עד שמגיע התור אנשים מבריאים, אז למה צריך את הקופה? אמרו לנו שיש עומס על הרופאים. מה זאת אומרת, עומס? שיביאו עוד אנשים".
אליהו טוען כי בשל התורים הממושכים הוא החליט שלא ללכת לרופאים. "למה אני צריך לחכות ולחכות? אנחנו משלמים ורוצים תמורה בעד כספנו". "כשביקשתי להזמין תור לרופא אורתופד לקח לי כמה שבועות", מתלונן גם יעקב עמר (61). "אם כי רופא המשפחה דווקא כן זמין".
אחד המקרים שממחישים יותר מכול את מצוקת התורים במרפאת רקתי בטבריה, הוא זה של יוסי גבאי (68), תושב העיר. גבאי סובל מסרטן בגרון אולם הוא מעדיף לנסוע לבית החולים רמב"ם בחיפה מאשר להגיע לטיפול או לביקור רופא במרפאה בטבריה.
דוד אבו (71), גם הוא תושב העיר, סובל מבעיה בזרימת הדם ברגליים. על העצומה הוא לא הספיק לחתום מאחר שהיא כבר נסגרה, אבל הוא שותף למחאה. "יש לי תור לרופא שמתמחה בכירורגיית כלי דם רק ב-4.3.2012", הוא אומר, "המצב הולך ומחמיר. מתי הם יוכלו לקבל אותי, כשחלילה יצטרכו לקטוע לי את הרגליים?".
אליהו מצהיר השבוע: "אם זה לא יעזור נעשה עוד עוצמה, ויותר מזה - אנחנו רוצים לפתוח דוכן מול קופת חולים, וננסה להעביר את כל המאוכזבים לקופה אחרת. אנחנו משלמים כסף ואנחנו רוצים שירות טוב".
הכללית: מודעים לבעיה במקביל לשליחת העצומה להנהלת קופת החולים הכללית, פנו יוזמיה גם לנציבות פניות הציבור הראשית של הקופה, והללו אישרו כי הפנייה הגיעה. "הנושא ייבדק על ידי הגורמים הרלוונטיים", הם השיבו לחותמי העוצמה. "בסיום הבירור יינתן מענה כתוב או טלפוני. אנו נשתדל לקצר את משך הטיפול ככל שניתן".
מקופת החולים הכללית נמסר, בתגובה לטענות: "לכללית במחוז הצפון יש את המגוון הרחב ביותר של שירותים רפואיים בעיר טבריה. חמש מרפאות קהילתיות שפרושות בכל רחבי העיר, ושירות שאין לו אח ורע בקופות אחרות. בנוסף לכך יש גם מרפאות של רופאים עצמאיים שעובדים בשעות שבהן המרפאות סגורות. כמו כן, יש מגוון גדול ביותר של רופאים מומחים ברפואת ילדים ומשפחה, וכמובן רופאים יועצים מקצועיים בשיתוף עם בתי החולים בסביבה.
"אנחנו, בהנהלת הכללית בצפון, עושים לילות כימים כדי להגדיל עוד יותר את מספר הרופאים שמגיעים לפריפריה הצפונית בכלל ולטבריה בפרט. לצערנו, כפי שידוע גם בממשלה, בכנסת ובתקשורת, יש בעיה גדולה ביותר של מחסור ברופאים בפריפריה.
"סוגיית ההמתנות לרופאים ידועה לנו, אבל בכל מצב, מקרה דחוף יתקבל אצל כל רופא באותו יום. מבדיקות שאנחנו עושים עולה כי 95 אחוז מהפונים מתקבלים לרפואה ראשונית בתוך יום או יומיים. לרפואה יועצת אכן יש תור ארוך, אבל אנו עושים את מרב מאמצינו לקצר אותו, באמצעות גיוס רופאים ממקומות שונים.
"על פי בדיקה שעשינו, זמן ההמתנה לתורים (במרפאת רקתי, א.ד.נ) הוא כלהלן: רפואת נשים - 12 ימים, אף אוזן גרון - 9 ימים, עיניים - חודש וחצי, עור - חודש וחצי (רופא בחופשת מחלה ואין מחליף), אורתופדיה - חודש, ועדיין אנחנו מנסים לשפר ככל יכולתנו. בשנה האחרונה המחוז עובר מהפך בכל מה שנוגע ליחס ללקוחות ולהתפתחות של שירותים חדשים. בשנה זו ייפתח למשל מכון גדול, חדיש ומודרני להתפתחות הילד, וכן יש תוכניות רבות להרחבת הרפואה היועצת ועוד".
יש לציין, כי נקבעה פגישה בין מנהלת המחוז לבין רחמים אליהו על מנת לדון בטענות.