צחי אסלן ואלי דהאן, תושבי טבריה, הגיעו למרכז השיקום בעירם כשהם נטולי מקצוע ותקווה לעתיד, לאחר שהתמכרו לסמים קשים ונכשלו באינספור ניסיונות גמילה. עכשיו הם בעיצומו של תהליך הכשרה ותמיכה, בדרך לרכוש תעודה מקצועית של גננים מטעם משרד התמ"ת.
זהו קורס הגננים השני במרכז השיקום בטבריה. המשתקמים, בוגרי הקורס הראשון, מתפרנסים בכבוד בעבודות גינון בשכונות מצוקה בטבריה, ובתוך כך מטפלים בהתמכרות שלהם, דרך עבודת הגינון שמהווה עבורם תחליף לסמים ולאלכוהול.
צחי אסלן בן ה-40 הגיע למרכז האזורי לאבחון הכשרה ושיקום מקצועי בטבריה לפני מספר חודשים. מאז הוא מספר כי חייו מתחלקים לשניים – לפני הכניסה למרכז ואחרי התחלת קורס הגננים המקצועיים, שגרם למהפך בחייו.
צחי אסלן. מתרפא מההתמכרות דרך הטבע (צילום: יורם כהן)
"כשנכנסתי לקורס, הבחנתי שדרך הטבע אני מתרפא מכל ההתמכרות הקשה שהייתה לי", אמר אסלן. "הטבע מרגיע אותי ואת הנפש, אני יוצר ופועל מתוך הראש שלי, אחרי שנים רבות שהתרגלתי לא לחשוב, יש לי סיבה טובה לקום בבוקר ולחייך, אני הופך שממה לחיים עם צבע וריח".
הטבע הוא הנחמה מדובר בקורס שאורכו חצי שנה ובסיומו מקבלים המשתקמים תעודה ממשרד התמ"ת, אשר מאשרת את הכשרתם כגננים מקצועיים. כמו כן בסיום הקורס, מובטחת להם תעסוקה במקצוע שרכשו, שיקום גנים ציבוריים ופינות נוי בשכונות מצוקה בעיר טבריה, תוך הבטחה לתמיכה מלאה מטעם הרשות המקומית.
"זו הזדמנות בלתי רגילה עבור המשתקמים במרכז להשתלב בעבודה נורמטיבית בשוק העבודה", מסביר מנכ"ל הקרן למפעלי שיקום, בומה ברח"ד, "המשתקמים הפכו לאנשים שמטפחים את הסביבה ומשקמים שכונות נחשלות בעיר טבריה".
בקורס הגינון הנוכחי לומדים כעשרה חברים. מלבד צחי אסלן שעשה מהפך בחייו, נמצא גם אליהו דהן, תושב טבריה, סב לארבעה נכדים ואב לחמישה ילדים. דהן, בדומה לאסלן, הגיע למרכז השיקום, כי לדבריו כבר לא יכול היה לשאת יותר את שגרת חייו הלא פשוטים, שכללו בעיות שתייה קשות, שהובילו לבעיות רפואיות קשות, אובדן עבודה וחוסר שליטה על החיים.
"נכנסתי לקורס הגגנים כדי לשקם את עצמי ואת חיי, הטבע הוא הנחמה שלי, דרכו אני מתחבר לרוגע ולשלווה", סיפר. לדבריו, דרך קורס הגינון הוא יוכל למצוא עצמאות כלכלית שתבטיח לו חזרה לחיים נורמטיביים. "כעת אני מנסה לאסוף את כל החתיכות שהתרסקו לרסיסים. אני עובד על עצמי כדי לחזור לחיים שהייתי רגיל אליהם".
הסיפור המלא - בסוף השבוע ב"ידיעות טבריה"