בעוד ההכנות לתחילת החיסונים בשבוע הבא בעיצומן, נחצה השבוע רף של 3,000 נפטרים מקורונה בישראל. מאז התפרצות הנגיף בישראל ועד עכשיו גבתה המחלה עשרות קורבנות באזור הגליל והעמקים.
על פי נתוני הרשויות, בעפולה נפטרו 33 תושבים מנגיף הקורונה - וזו העיר עם מספר הקורבנות הגבוה ביותר בגליל ובעמק. אחריה נמצאת טבריה, שבה הלכו לעולמם 22 תושבים, נוף הגליל - 15, בית שאן – 11, מגדל העמק – 9, יקנעם וקרית שמונה עם שישה נפטרים כל אחת, צפת - ארבעה ובקצרין נפטרו שלושה אנשים מקורונה.
מנהל מחלקת קורונה א' במרכז הרפואי 'העמק' בעפולה, ד"ר נאיל בשאראת, מסביר את נתוני התמותה הגבוהים בעיר בכך שהיא מאופיינת באוכלוסייה מבוגרת בסיכון גבוה: "אין ספק שככל שהאוכלוסייה בסיכון גדולה יותר, הסיכוי לחלות במחלה קשה גדול יותר. בעפולה יש לא מעט אנשים מבוגרים בקבוצות סיכון, ומטבע הדברים התמותה תהיה גבוהה; וכך גם בטבריה. עם זאת, מספר המתים הוא יחסי לגודל האוכלוסייה, ומה שאנחנו רואים בעפולה הוא דפוס די דומה למה שראינו בכל המדינה. אין משהו ייחודי בעיר מסוימת בהשוואה לערים אחרות, מלבד הערים החרדיות - כמו בני ברק וערים חרדיות אחרות - שם אחוז האוכלוסייה הצעירה הוא כל כך גבוה שהם חולים במחלה אבל לא נפטרים ממנה, ולכן שם מספר הנפטרים לאלף נפש נמוך הרבה יותר מבעפולה".
גם ד"ר כמאל אבו גבל, מנהל מחלקת הקורונה במרכז הרפואי 'זיו' בצפת, מסביר את נתוני התמותה באוכלוסיות הפגיעות שחשופות יותר למצבי סיכון: "בכפר כמו בוקעאתא בגולן, שהוא חמישית מאוכלוסיית מקרית שמונה, היו יותר נפטרים ממנה. רוב הנפטרים מבוקעאתא הם מהאוכלוסייה המבוגרת. בצפת היו פחות מאושפזים במחלקה, שזה נתון מעניין. הנתון המשמעותי יותר, לפי מה שאנחנו רואים במחלקה, הן תופעות הלוואי הקשות אצל המחלימים - שכוללות פגיעה בזיכרון ופגיעה תפקודית רצינית, שעל זה פחות מדברים. כמעט כל בית חולים פתח מרפאת מחלימי קורונה, והתורים נמשכים חודשים".
ד"ר משה מתן, מנהל מחלקת טיפול נמרץ קורונה במרכז הרפואי 'פדה-פוריה': "אנחנו מקבלים את נתוני התמותה לפי בתי חולים, ואני לא בקי בנתונים ביחס לכל יישוב. אני חושב שבאופן כללי הנתונים בארץ די דומים בין היישובים, והגורם שהכי משפיע על התמותה הוא הגיל. תמותה גבוהה ביישוב מצביעה על הדבקה גבוהה. הנתונים די דומים לתמותה באוכלוסייה ועומדים ביחס ישר למידת ההדבקה ביישוב. לדוגמה, אם בטבריה יש עד היום 22 נפטרים מתוך כחמישים אלף תושבים, זה יוצא נפטר ל־2,500 תושבים; ואם בכל מדינת ישראל יש 3,000 נפטרים אנחנו מקבלים ערך דומה של אחד ל־3,000. זה מצביע שבטבריה ההדבקה דומה לשאר המדינה".
"אין פתרון אחר"
בשבוע הבא יתחילו במדינת ישראל במתן החיסונים לקורונה של חברת 'פייזר'. על פי ההחלטה, תחילה יחוסנו הצוותים הרפואיים, בשל היותם בקבוצת סיכון. מנהלי המחלקות בבתי החולים באזור שמחים על בואו של החיסון ומודיעים כי יתחסנו ראשונים בשמחה: "אני אשמח להיות מהראשונים", אומר ד"ר בשאראת מהמרכז הרפואי 'העמק', "על סמך כל המקרים הקיימים מדובר בחיסון יעיל ובטוח. הנתונים של חברת 'פייזר' ו'מודרנה' מצביעים על שבעים אלף איש שהתחסנו וניתן לראות ששיעור תופעות הלוואי הוא לא מדאיג - לא באופי, לא בכמות ולא בעוצמת התופעות. כרופא שעוסק הרבה שנים במחלות זיהומיות, אני שקט ובטוח; ואשמח שכמה יותר אנשים, בפרט מהאוכלוסייה המבוגרת, יקחו את החיסון".
גם ד"ר אבו גבל מהמרכז הרפואי 'זיו' צפת אומר כי יתחסן: "אני אהיה בין המתחסנים הראשונים. החיסון הוא הדבר האופטימי ביותר, לדעתי. אני מקווה שהוא יעבוד כמו שצריך, כי אין לנו פתרון אחר".
"אני בוודאי אתחסן ואני מקווה שכולם יתחסנו", אומר ד"ר מתן מהמרכז הרפואי 'פדה-פוריה', "אני בטוח שהפתרון הנכון לחזור לחיים נורמליים בארץ ובעולם תלוי בהיענות האוכלוסייה לחיסונים. אני בטוח שהחיסון שנבדק, עבר אישורים ונמצא כבטוח לא מסכן את מי שייקח אותו, ובטח שהוא יסכן אותו פחות מלחלות בקורונה".