בבית החולים וולפסון התחוללה מהפכה משמעותית בשמירה על הצוותים הרפואיים - הצוותים הרפואיים החלו להשתמש במחטים בטיחותיות, שמצוידות במנגנון ייחודי המונע דקירות לא מכוונות. המהלך, שהובל על ידי הנהלת בית החולים, נועד להגן על הצוותים הרפואיים מפני פציעות ומחלות מדבקות, ולשפר את תחושת הביטחון בעבודתם.
בסוף שנת 2023 נערך מיפוי מקיף בבית החולים, שבוצע על ידי יחידת בריאות העובד והיחידה למניעת זיהומים. המיפוי העלה ממצאים מדאיגים: שיעור גבוה של דקירות בלתי מכוונות במחלקות שונות, במיוחד במחלקה לרפואה דחופה. "האירועים הללו לא רק פגעו בתחושת הביטחון של הצוותים, אלא גם העמידו אותם בסכנה ממשית להידבקות במחלות זיהומיות," מציין יעקב נסימוב, אח אחראי במלר"ד וולפסון.
בעקבות הממצאים הוחלט על ידי הנהלת בית החולים וולפסון, בשיתוף היחידה למניעת זיהומים, להוביל מהלך לשיפור בטיחות הצוותים באמצעות הכנסת וונפלון בטיחותי. "במהלך העבודה השוטפת בבית החולים, נחשף הצוות הרפואי מדי יום לסיכון של דקירות ממחטים. דקירות אלו עלולות לגרום להדבקה במחוללי זיהומים המועברים באמצעות דם, כגון נגיפי הפטיטיס B ו-C ו-HIV. על פי הערכות, אלפי אנשי צוות נדקרים מדי שנה במוסדות בריאות בארץ, תופעה המעוררת דאגה משמעותית באשר לבריאותם ולבטיחותם של אנשי הצוות," מסבירה יעל כהן, רכזת תחום בכירה למניעת זיהומים במרכז הרפואי וולפסון.
נתונים ארציים מראים כי 97% מהצוותים הרפואיים בישראל נתקלים בדקירות ממחטים במהלך עבודתם. יותר מ-60% מהמקרים הללו כלל אינם מדווחים, מה שמקשה על קבלת תמונת מצב מדויקת ויצירת פתרונות אפקטיביים.
מי שלקחה על עצמה להתמודד עם הסוגיה היא חברת BD, חברה מובילה בתחום הטכנולוגיה הרפואית, שמתמקדת בפיתוח פתרונות מתקדמים לשיפור האבחון והבטיחות במערכת הבריאות. המחטים הבטיחותיות שפותחו על ידי BD כוללות מנגנון ייחודי שמונע דקירות בלתי רצויות לאחר השימוש, ובכך מעניקות לצוותים הגנה מקיפה מפני חשיפה למחלות מדבקות.
דוגמה מוחשית לחשיבות הנושא ניתן לראות בסיפורה של מתנדבת צעירה במד"א, שחוותה אירוע טראומתי במהלך משמרת לילה שגרתית. "זה היה לילה שגרתי במד"א", היא נזכרת. "נסענו לטפל בפצוע מתאונת דרכים, ובמהלך הנסיעה הפארמדיק שהיה איתי ביצע החדרת מחט למטופל.
"לפתע, בלימה חדה של הנהג גרמה ליד של המטופל לזוז, והמחט ננעצה לי בברך. בתחילה זה נראה כמו פציעה קטנה, אך בהמשך התברר שזה היה תחילתו של סיוט שנמשך חודשים ארוכים."
תוכלי להסביר למה את מתכוונת?
"גילינו שהמטופל נשא איידס, ונאלצתי לעבור בדיקות חוזרות כדי לוודא שלא נדבקתי."
היה רגע שאת זוכרת במיוחד?
"לא הצלחתי לגעת בבן הזוג שלי, פחדתי מכל מגע פיזי, והתחושה הזו ליוותה אותי כל הזמן. למזלי, אחרי חצי שנה קיבלתי תשובה סופית שלא נדבקתי, אבל הנזק הנפשי היה עצום."
המקרה הזה, כמו מקרים רבים אחרים, מדגיש את הצורך בפתרונות מערכתיים. על פי הערכות, 60% מהמקרים של דקירות מחטים כלל אינם מדווחים, דבר שמקשה על מציאת פתרונות הולמים לבעיה. בבית החולים וולפסון הבינו שהמצב מחייב שינוי, והחליטו להטמיע מחטים בטיחותיות עם מנגנון למניעת דקירות לא מכוונות. יחד עם זאת, תהליך ההטמעה דרש הכשרה מקיפה של צוותי הרפואה והסיעוד, וליווי צמוד במהלך היישום במחלקות.
איך המחטים עובדים?
"מדובר במחטים עם מנגנון בטיחות שמונע דקירות בלתי מכוונות במהלך או לאחר השימוש. הוונפלון הבטיחותי משלב מנגנון חכם שמסייע להסתיר את הקצה המחודד של המחט לאחר השימוש, וכך מונע את הסיכון לדקירות "מסבירה ד"ר לילי קרמונה, מנהלת היחידה לבטיחות הטיפול וניהול סיכונים ורופאת עיניים מומחית במרכז הרפואי וולפסון. נסימוב מוסיף "כיום אני יכול לאמר כי השימוש במחטים הבטיחותיות גרם למספר אירועי ההידקרות לצנוח לאפס והגביר את תחושת הבטיחות של הצוותים".
תהליך ההטמעה, בליווי היחידה למניעת זיהומים, כלל הדרכות מקיפות לצוותים הרפואיים ולצוותי הסיעוד, לצד ליווי צמוד במחלקות השונות. "היו חששות ראשוניים, כפי שיש בכל שינוי, אבל ככל שהצוותים התנסו בטכנולוגיה החדשה, הם הבינו את היתרונות העצומים שלה," משתפת ד"ר קרמונה. ואכן, בעקבות המעבר, נצפתה ירידה משמעותית של כ־75% בשיעור ההידקרויות, מה שהגביר באופן ניכר את תחושת הביטחון של הצוותים ושיפר את סביבת העבודה בבית החולים.