לאחר יותר משנה של מציאות ביטחונית מורכבת, מרפאות כללית בקו העימות ובקרית שמונה, החלו לחזור לפעול בהדרגה. ד"ר אביטל מרגלית, מומחית ברפואת המשפחה ומנהלת מינהלת גליל של מחוז צפון בכללית, מספרת על אתגרים משמעותיים, פתרונות יצירתיים והתחושות האישיות שמלוות את הצוותים במהלך תהליך החזרה לשגרה.
שמרו על קשר עם המטופלים גם במלחמה
ד"ר מרגלית, איך צוותי הרפואה בכללית התמודדו עם המצב הביטחוני במרפאות קרית שמונה במהלך המלחמה?
"המאמצים היו אינסופיים – איחדנו את שתי המרפאות הראשוניות, למרפאה אחודה, והעברנו אותן למרפאת רפואה יועצת בקנב, שם פעלנו מתוך מקלט מוגן וגדול, לצד רפואה יועצת דחופה ומרכז בריאות הילד הועתק ליסוד המעלה. צוותי הרפואה המשיכו לתת שירותים, גם תחת הפגזות, ולא הפסיקו לעבוד לרגע". ד"ר מרגלית מדגישה את ההתגייסות של הצוותים הרפואיים ואת מסירותם בתקופת הלחימה העצימה בצפון: "חלק משמעותי מהצוותים הרפואיים שגרים בקרית שמונה או ביישובי קו העימות פונו מבתיהם. דאגנו להסעות מסודרות על מנת שהם יוכלו להמשיך ולהגיע לעבוד מדי יום בקרית שמונה על מנת לתת מענה למטופלים ועל כך מגיעה להם כל התודה וההערכה".
כיצד מטופלים כרוניים, כמו חולי סוכרת, קיבלו טיפול במהלך התקופה?
"על מנת לשמור על המעקב הרפואי עבור מטופלים כרוניים, הוקמה תוכנית טלפונית שבה המטופלים קיבלו ייעוץ מרחוק. יש לנו יועץ סוכרת במרפאת המפונים בטבריה שמקיים ייעוציים טלפוניים עם המטופלים. בנוסף, האחיות והצוות הרפואי נמצאים בקשר רציף עם המטופלים באמצעות שיחות טלפון ובדיגיטל, ובמידת הצורך רופאים הגיעו במיוחד למלונות על מנת לטפל בלקוחות שהתפנו מחוץ לעיר".
כיצד נוהלו שירותי פיזיותרפיה במהלך המלחמה?
"מכון הפיזיותרפיה שהיה סגור במהלך המלחמה בצפון, יחזור לפעול בשבוע הבא במרפאת קנב. במהלך התקופה, שירותי הפיזיותרפיה הועברו למיקומים אחרים בצפון, כמו קצרין, רמת הגולן וצפת. עכשיו אנחנו נערכים להפעיל את המכון מחדש באופן מלא".
"החזרה לשגרה תדרוש זמן ומאמץ"
בימים אלה מתחילים לחזור למרפאות המקוריות בקרית שמונה ובקו העימות. מרכז בריאות הילד, בקניון נחמיה, לא יכול לחזור למבנה המקורי שלה עד שיתקבל האישור, ולכן הוא ממשיך לפעול בקנב. "הרפואה היועצת חזרה למרפאת קנב כאשר אנו מרחיבים את הפעילות שלה. גם מרכז בריאות האשה בקנב חוזר לפעילות מלאה וזו בהחלט בשורה משמעותית לנשים שחוזרות הביתה" אומרת ד"ר מרגלית. "צריך להבין כי החזרה לשגרה תדרוש זמן ומאמץ ותהיה מורכבת כי המטופלים עברו משבר לא פשוט וזה בא לידי ביטוי במצב הרפואי שלהם. אנחנו מקווים מאוד שעכשיו עם החזרה לשגרה המטופלים יחזרו לאורח חיים בריא".
איך מתמודדים עם תושבים הסובלים מהשפעות פוסט-טראומה?
"אנחנו מציעים מגוון פתרונות טיפוליים, כולל טיפול בבריאות הנפש, ויש שירות חדש - מאמני חוסן, בוגרי תואר ראשון בפסיכולוגיה ובתחום העבודה הסוציאלית. המאמנים עברו הכשרה מיוחדת כדי לסייע לאנשים הסובלים מחרדות, הפרעות שינה ומבעיות פוסט-טראומה. בנוסף, רופאי המשפחה ורופאי הילדים קיבלו כלים להתמודדות עם הבעיות הללו, ולעיתים אנחנו מפנים את המטופלים לטיפול המשך אם יש צורך בכך".
ולסיום איך את מרגישה ברמה האישית לקראת החזרה המחודשת לפעילות שגרתית?
"תחושת שמחה מאוד גדולה ובעיקר התרגשות עם הצוותים, עם הצוות המוביל שלי, לקראת העשייה. לחזור ולתת מענה לכל המטופלים שמתגעגעים למרפאה וכבר רוצים לחזור ולראות את הפרצופים המוכרים ממלא אותי באושר. אחרי עשייה מאוד גדולה וליווי של המטופלים בתקופות הכי מורכבות וקשות שלהם, יש תחושה של התרוממות רוח אחרי עמידה באתגר כה מורכב".
בשיתוף כללית