פלומיסט הוא חיסון יעיל ובטוח נגד שפעת שניתן בתרסיס לאף. הוא זמין כעת בכללית לילדים בני שנתיים ומעלה ולמבוגרים עד גיל 49.
שפעת היא מחלה זיהומית שהגורם לה הוא נגיף השפעת (Influenza Virus). המחלה באה לידי ביטוי בחום גבוה, בכאבי שרירים, בכאבי ראש, בשיעול, בנזלת, בחולשה ובהרגשה כללית רעה. ביטוייה חריפים יותר מאשר ביטוייה של הצטננות רגילה, והיא עלולה להיות מלוּוה גם בכאבי גרון, בדלקת בלחמיות העיניים ובהגדלה של קשרי הלימפה בצוואר.

2 צפייה בגלריה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
(צילום: freepik)

לרוב התסמינים חולפים בתוך שבוע, אבל השפעת עלולה גם להיות מסוכנת לכלל האוכלוסייה, בראש ובראשונה למי שנמצאים בסיכון במיוחד.
"השפעת אינה מחלה נעימה, בלשון המעטה, אך הסיבה העיקרית להתחסנות היא מניעת סיבוכים, תחלואה קשה ותמותה. סיבוכי השפעת מרובים וכוללים: דלקת ריאות, דלקות אוזניים, דלקת המוח (אנצפליטיס), החמרה של מחלת ריאות כרונית קיימת, דלקת של שריר הלב ותסמונת גילאן־ברה. במקרים חמורים עלולה המחלה לגרום לקריסת מערכות ולמוות", מסבירה ד"ר ח'וזימה ח'מאיסי אבו סיביה, מומחית למחלות זיהומיות בכללית מחוז צפון.
ארגון הבריאות העולמי מדווח שמדי שנה מתים בגלל שפעת בין 290 אלף ל־650 אלף בני אדם, וכ־3 מיליון עד 5 מיליון בני אדם סובלים מסיבוכי המחלה. גם בישראל נפטרים עשרות אנשים בשנה משפעת ומסיבוכיה, ובהם גם אנשים צעירים ובריאים. רבים מאוד סובלים מתסמינים קשים של המחלה, המביאה גם לאשפוז. רובם המוחלט של מי שחלו בשפעת קשה ואף נפטרו לא התחסנו נגד שפעת.

2 צפייה בגלריה
ד"ר חוזימה חמאיסי אבו סיביה
ד"ר חוזימה חמאיסי אבו סיביה
ד"ר חוזימה חמאיסי אבו סיביה
(צילום: דוברות כללית)

פלומיסט הוא תכשיר חיסון שמבוסס על נגיפי שפעת חיים מוחלשים. הוא יעיל ובטוח ומומלץ למטופלים בריאים (ללא מחלות רקע וללא בעיות רפואיות אחרות - פירוט בהמשך) בני שנתיים עד בני 49 שנים. בדומה לחיסון בזריקה, גם החיסון בתרסיס מכיל השנה 4 זנים נגד שפעת.
לדברי ד"ר ח'מאיסי אבו סיביה: "חיסון פלומיסט ניתן בצורה של תרסיס לאף, אבל אינו מיועד לשימוש עצמי. אחות היא שמרססת את מנת החיסון לתוך האף. כל מנה כוללת שני ריסוסים - אחד לכל נחיר. בני 9 עד 49 שנים זקוקים למנת חיסון אחת בלבד - גם אם זהו החיסון הראשון שלהם".
"ילדים בני שנתיים עד 8 שנים שמתחסנים נגד שפעת לראשונה בחייהם זקוקים לשתי מנות חסון במרווח של חודש לפחות בין מנה למנה. לאחר שהושלמו שתי מנות חיסון (אם באותה העונה ואם בעונות נפרדות) די במנת חיסון אחת", מסכם ד"ר יוסף גלושטיין, מומחה ברפואת ילדים ורכז רפואת ילדים בכללית מחוז צפון.