"כיום הרפואה היא רפואה מונעת ואנחנו יודעים להגיד שגילוי מוקדם מבטיח ריפוי במקרים רבים, יש חשיבות רבה לבדיקה לגילוי דם סמוי בצואה. הבדיקה מיועדת לגלות את הימצאותם במעי הגס של תאים סרטניים או של פוליפים שעלולים להפוך בשלב מאוחר יותר לסרטניים" מסביר ד"ר עזמי שחברי, מנהל מכון גסטרואנטרולוגיה במרכז לרפואה יועצת בעפולה ורכז תחום גסטרואנטרולוגיה בכללית מחוז צפון.
מחקרים רבים הוכיחו שהבדיקה הזאת מפחיתה את התמותה מסרטן המעי הגס. היא קלה ופשוטה לביצוע, ואין לה תופעות לוואי.
"הבדיקה מזהה דימום סמוי שאינו נראה לעין ושעלול להצביע על פוליפים או על סרטן. אם עולה מהבדיקה שיש דם סמוי בצואה, מומלץ לעבור בדיקת קולונוסקופיה, בדיקה זו מאפשרת לגלות פוליפים ולהסיר אותם" מוסיף ד"ר שחברי.

1 צפייה בגלריה
ד"ר עזמי שחברי
ד"ר עזמי שחברי
ד"ר עזמי שחברי
(צילום: דוברות כללית)

מומלץ לעשות את הבדיקה לגילוי דם סמוי בצואה החל מגיל 50 ועד גיל 74 - פעם בשנה. הבדיקה כלולה בסל הבריאות.
ידועות מספר קבוצות באוכלוסייה שלהן סיכון מוגבר לחלות בסרטן מעי הגס: אנשים עם סיפור משפחתי של סרטן מעי גס דרגה ראשונה, אנשים עם סיפור משפחתי של פוליפים אדנומטוטים דרגה ראשונה, היסטוריה משפחתית של תסמונת גנטית מסוג FAPאו HNPCC, אנשים עם דלקת מעיים כרונית – אנשים אלה חייבים לבצע קולונוסקופיה.
מטופלים עם סמני אזהרה כמו: דימום רקטלי, שינויים בהרגלי צואה, ירידה במשקל, אנמיה מחוסר ברזל, כאב בטן כרוני קבועים ובלתי מוסברים, אירוע של חסימת מעיים – מומלץ לבצע בדיקת קולונוסקופיה.
"את ערכת הבדיקה ניתן לקבל מהרופא המטפל או מהאחיות במרפאות של כללית. הימצאות דם סמוי בצואה אין משמעותה בהכרח שמדובר בסרטן המעי הגס, שכן מקור הדימום יכול להיות מחוץ למעי הגס - החל מהחניכיים ועד לפי הטבעת. אולם גם אם מקור הדימום הוא אכן מהמעי הגס ונובע מהימצאותם של פוליפים - עשויות לחלוף שנים רבות עד שפוליפ יתפתח לסרטן, וזו אחת הסיבות שהבדיקה הזאת כל כך מומלצת: מאחר שחולף זמן רב מהיווצרות הפוליפ ועד שהוא הופך לסרטן, יש חלון הזדמנויות ממושך שמאפשר את הגילוי המוקדם של סרטן המעי הגס. אנחנו מזמינים אתכם להתייעץ איתנו, לשמוע הסבר על הבדיקה ועל המחלה. יש חשיבות רבה לגילוי מוקדם. חשוב מאוד לערוך את הבדיקה. אנחנו כאן בשבילכם" סיכם ד"ר שחברי.