הפעם בחרתי בלחמניות שהן למעשה מפגש מטבחים. מדובר בלחמניות מתובלות, ריחניות ומפנקות.
המתכון מרבקה, אישה יקרה, ששידכה משני מטבחים - הבצק מהמטבח המצרי (לחמניות שורק), התיבול מהמטבח הטריפוליטאי (בולו שמרים). זה זיווג מקסים שאימצתי.
1 צפייה בגלריה
צילום: ריאן
צילום: ריאן
צילום: ריאן
בשני המטבחים נהוג להכין את הלחמניות האלה במיוחד ביום כיפור, משהו לתה שלפני ואחרי הצום.
בתיבול יש בעצם סוג של רפואה עממית, תיבול תומך צום. אבל אפשר לשחק איתו, לוותר עליו או לעדן אותו, כל אחד לפי טעמו והרגליו. צום קל לצמים, ולאלה שלא - שפשוט ייהנו מהרוגע והשקט שהחג הזה מביא איתו.
לחמניות מתובלות
החומרים לבצק:
קילו קמח
3 ביצים
2 כפות שמרים יבשים
חצי כוס סוכר
שקית וניל
כף דבש
כפית מלח
50 גרם חמאה מומסת
כוס חלב
כוס מים
חלמון ביצה מהול במעט שמן ומעט חלב - למריחה על הלחמניות לפני האפייה
שומשום וקצח לקישוט מעל
לתיבול:
חצי כוס שקדים (איזה שאוהבים, עם או בלי הקליפה, שלמים, חצויים או שבבים)
חצי כוס צימוקים (עדיף שחורים אוזבקיים)
חופן אגוזי מלך
כף שומר
כף אניס
גרידת לימון או תפוז
אופן ההכנה:
בקערית מערבבים את השמרים עם כף סוכר ומעט מים. מניחים בצד לכמה דקות ונותנים לתערובת לתסוס.
את שאר חומרי הגלם מערבבים בקערת המערבל עם וו לישה, מוסיפים את תסיסת השמרים ולשים כ־10 דקות. אפשר להוסיף מים במידת הצורך.
כשהבצק אחיד וחלק ורך למגע אוספים אותו לגוש עגול ויפה, עוטפים במעט שמן ומניחים להתפחה עם ניילון נצמד בין חצי שעה לשעה, או עד שהוא מכפיל את נפחו.
בינתיים מרסקים את התבלינים במכתש ועלי, פעולה שפותחת את הטעמים, ומערבבים יחד עם האגוזים והשקדים. מוסיפים את התערובת אחרי התפחה ראשונה.
פותחים את הבצק על משטח עבודה. בשלב הזה אפשר להוסיף את תערובת התבלינים, ואפשר לוותר עליה. אני בחרתי לחלק לשניים ולהוסיף רק בחצי, ויצרתי שני סוגי לחמניות - חלק עם תיבול וחלק בלי.
אפשר להוסיף גם מעט קצח או שומשום (או שניהם) בתוך הבצק. לשים יחד וליצור כדורים, או כיכרות, או חלות קטנות, מה שאוהבים. מניחים על תבנית עם נייר אפייה משומן קלות. מורחים בעדינות מעל חלמון ביצה ומקשטים במעט שומשום או קצח או שניהם.
מניחים להתפחה שנייה, כחצי שעה, תלוי במזג האוויר. כדאי לכסות בניילון או מגבת ולהניח במקום חמים.
מעבירים לתנור שחומם מראש ל־170 מעלות עד להשחמה יפה. כדאי לבדוק אם בתחתית הלחמנייה יש צבע יפה - זה אומר שהיא מוכנה.