איך מקימים מעונות לגיל הרך כשאין תקציב והבנק מסרב לתת הלוואה? זה היה המלכוד שניצב לפתחה של עמותת המרכזים הקהילתיים בית שאן. בניגוד למה שנהוג לחשוב, מתנ"סים בערים שאינן חזקות כלכלית לא מקבלים תקציב מהעירייה. כך שעמותה בעלת תפקיד כה חשוב בחיי הקהילה, החינוך והתרבות, מתפרנסת רק מהכנסותיה – חוגים, פעילויות ותמיכה ממשלתית קטנה כמו כל עמותה. כדי להקים מעונות צריך הלוואה מהבנק, ומה עושים אם הבנק מסרב?
2 צפייה בגלריה
יואל כהן
יואל כהן
יואל כהן
(צילום: פרטי )

יואל כהן, מנכ"ל עמותת המרכזים הקהילתיים בית שאן, מסביר: "העירייה ביקשה להעביר לידינו את הפעלת והקמת המעונות בעיר לפעוטות בני שלושה חודשים עד שלוש שנים, וזו החלטה מאוד משמעותית חברתית. את המרכזים הקהילתיים מפעילים המעונות, כל יתרה כספית שנשארת מתשלומי הורים חוזרת לקהילה, בניגוד לעמותות פרטיות שהרווח נשאר אצלן. הפעלת מעונות לגיל הרך נותנת לנו אפשרות גם להעניק שירות נוסף לתושבים: סדנאות, הדרכות, פעילויות למשפחה וכדומה. זה מהלך מאוד חשוב ומבורך, אבל גילינו שיש בעיה".
מה הבעיה?
"העירייה נותנת מבנה, אבל אנחנו צריכים לצייד ולהפעיל אותם. מדובר בסכומי עתק שיכולים להגיע עד חצי מיליון שקל למעון. ברגע שהמעונות יפעלו וההורים ישלמו, נוכל כמובן להחזיר את ההשקעה, אבל קודם כל צריך כסף בשביל הקמה, ולצורך כך צריך לגייס משאבים. פנינו לבנק להלוואה, ושם אמרו: 'היינו שמחים, אבל בגלל שעיריית בית שאן נכנסה לתוכנית הבראה היא לא יכולה להיות ערבה לכם'. כעמותה אין לנו נכס שאפשר לשעבד לבנק כביטחון, ואין אפשרות לקבל ערבויות ממקורות אחרים, אז נוצרה בעיה אקוטית: אין לנו אפשרות לקבל הלוואה. כבר היינו מיואשים, עד שמישהו אמר לנו: תנסו את "עוגן".
"עוגן" הוא גוף אשראי חברתי הפועל ללא מטרות רווח, שהתגייס לסייע לאזרחי ישראל הזקוקים לסיוע כלכלי, בדגש על נפגעים ישירים מהמלחמה כבר מאוקטובר 2023. בעקבות המלחמה השיק "עוגן" עשרה מסלולי הלוואות חירום ייעודיות ועוד חמש תוכניות ליווי פיננסי לעסקים קטנים ולמשפחות שנפגעו מהמלחמה. מסלולים אלה נוספו על תוכנית "חוף מבטחים", המסייעת לחייבים שננקטו נגדם הליכי הוצאה לפועל, ותוכנית "הזדמנות שווה" המסייעת לבעלי דירוג אשראי נמוך – אוכלוסיות שגם הקושי הכלכלי שלהן גבר בעקבות המלחמה. מסלולי האשראי ותוכניות הליווי של עוגן נותנים מענה ליחידים ולמשפחות, לעסקים קטנים מכל המגזרים ולעמותות (מלכ"רים) מכל רחבי המדינה וכוללים בין השאר תוכניות סיוע ייעודיות לתושבי אזורי העימות, למשרתי מילואים ולבעלי משקים חקלאיים.
איך "עוגן" עזרו לכם?
"האמת שהיינו בשוק. לא באמת הכרנו אותם קודם, ומהיכרות שטחית חשבנו שהם עוזרים רק לעסקים. החלטנו להיכנס לאתר וגילינו שבדיוק בשביל עמותות כמונו הם קיימים. הגשנו תכנית עסקית, אותה תכנית עסקית שהגשנו קודם לכן לבנק, וב"עוגן" אמרו לי דבר פשוט: 'אם אתם צריכים כסף בשביל לייצר השקעה תכליתית, אנחנו פה בשבילכם'. בבנק אמרו 'אנחנו לא יכולים', בעוגן אמרו: 'אנחנו יכולים'. אני אומר שבלי "עוגן" לא היו מעונות לגיל הרך. זו דרמה לא רק למרכז הקהילתי אלא לבית שאן כולה".
בזכות ההלוואה נבנו שני מעונות לגיל הרך, בכל אחד כ- 70 ילדים, ובקרוב ייפתח מעון שלישי לילדים בעלי צרכים מיוחדים. כל המעונות פועלים תחת סמל של משרד הרווחה כדי לכלול ילדים ממשפחות מעוטות יכולת. "מה שעוגן עשו בשבילנו ולמען ילדי העיר הוא עצום", מסכם כהן ואומר: "בזכותם הבנו שאנחנו לא לבד, יש מישהו שמוכן ורוצה לעזור לנו, והכל ביחס אנושי וחם. כל המחמאות מגיעות להם. בזכות ולא בחסד".

"עוגן" – האשראי החברתי שלכם

מלחמת "חרבות ברזל" גובה מאזרחי ישראל מחירים כבדים מאוד כבר יותר משנה. מעבר למעגלי הנפגעים הישירים מהמלחמה, ובהם בני משפחות החטופים, הנרצחים והשורדים, משפחות שכולות, מפונים, תושבי אזורי העימות ומשפחות חיילים במילואים ובסדיר – כמעט כל ישראלי מרגיש את השלכות המלחמה בדרך כזו או אחרת, בין אם הפגיעה היא גופנית, נפשית, חברתית או כלכלית.
בשנה שחלפה מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" גייס "עוגן" סכום כולל של יותר מ-500 מיליון שקל לקרנות האשראי שלו, מתוכו כ-50% מהסכום באמצעות תרומות פילנתרופיות וכ-50% באמצעות פיקדונות אימפקט וקווי אשראי בנקאיים. ההון שגויס בתקופה זו שימש את עוגן עד כה למתן הלוואות חברתיות בהיקף כולל של יותר מ-200 מיליון שקל, כאשר היתרה מיועדת למתן מענה לביקוש הגובר והולך לאשראי חברתי, ככל שגוברות ומתמשכות השפעות המלחמה. ב-12 החודשים שחלפו מאז פרוץ המלחמה צמח פי שניים מספר בקשות האשראי שקיבל "עוגן", וכמו כן, צמח קרוב לפי שניים סכום האשראי הכולל שניתן על ידי עוגן, למוטבים פרטיים ועסקיים כאחד.

2 צפייה בגלריה
שגיא בלשה
שגיא בלשה
שגיא בלשה
(צילום: ענבל מרמרי )

שגיא בלשה, מנכ"ל "עוגן": "מאז פרוץ המלחמה התרחבו מעגלי האוכלוסייה שפונים לקבלת סיוע של עוגן, ואנו מסייעים כיום לאלפי ישראלים שיכולותיהם הכלכליות נפגעו, לבנות את חייהם מחדש בתקופה של אתגרים עצומים. אנו מבינים את ההשפעה העמוקה במיוחד של האירועים הביטחוניים על קהילות רבות באזורי העימות בצפון ובדרום, ולכן אנו עושים מאמץ אדיר לספק להם מעטפת תמיכה וסיוע משמעותית, שתוכל לייצר עבורם חוסן לטווח ארוך. זוהי זכות גדולה עבורנו לסייע לישראלים שנפגעו במלחמה ושנלחמים על ביטחון המדינה. אנו אסירי תודה לכל התורמים ומשקיעי האימפקט של "עוגן", שבזכותם הצלחנו להקים את כל תכניות החירום שהשקנו בעקבות המלחמה".
מאז היווסדו ב-1990, סייע "עוגן" במתן הלוואות חברתיות ליותר מ-80 אלף משפחות, עסקים קטנים ועמותות, בהיקף של מעל 2 מיליארד שקל, והניע יותר מ-12 אלף תהליכי ליווי פיננסי. תיק האשראי של "עוגן" מסתכם כיום בכ- 600 מיליון שקל. קרנות האשראי של עוגן מתבססות על מודל מימון ייחודי, המשלב תרומות ממקורות פילנתרופיים, גיוס הון ממכירת איגרות חוב ופיקדונות למשקיעי אימפקט, יחד עם קווי אשראי בנקאיים.
בשיתוף עוגן