כבר בגיל צעיר מצא דביר רוט (30) את עצמו מרותק למתרחש מאחורי הסירים והמחבתות. "אני זוכר בתור ילד קטן את אמא מבשלת במטבח ואני יושב ומסתכל עליה. כשהתבגרתי כבר נתתי יד ועזרתי בבישולים בעיקר בארוחת שישי" הוא נזכר.
לאחר התיכון המשיך דביר ללמוד בישיבת הסדר אשר משלבת לימודים תורניים בישיבה עם שירות צבאי. הבישול המשיך להיות חלק בלתי נפרד מחייו: "דאגתי לפנק את החברים באוכל מיוחד כשעשיתי תורנויות מטבח. המטבח היה המקום הרגוע שלי". לאחר הטיול המסורתי במזרח, הוא סיים תואר בחינוך אבל משהו היה חסר "הגשמתי את החלום שלי להיות מורה אבל רציתי לשלב את האהבה שלי לאפייה טבעונית ולאירוח ביתי".
3 צפייה בגלריה
דביר רוט
דביר רוט
דביר רוט
(צילום: ניר גל )

רגע, מתי התחלת להיות טבעוני?
"בישיבה הייתי צמחוני ובהדרגה עברתי לטבעונות".
כיצד הגיבה המשפחה?
"ההורים לא הבינו איך יצא להם ילד טבעוני במיוחד שסבא שלי הוא ארגנטינאי. לאט לאט הם התחברו והיום הם מאוד אוהבים את הקינוחים הטבעוניים שלי".
למה בעצם לא פתחת קונדיטוריה?
"לא רציתי מקום שרק מוכר, רציתי להביא את החברותא והקסם שחוויתי בטיול במזרח אלי לחצר עם דוכנים, סדנאות, אוכל טעים ומוזיקה. התחלתי להזמין חברים קרובים אלי לחצר ולאט לאט זה גדל, קראתי למיזם friendly zone- מקום של חברים. בהמשך עברתי לבית קרקע עם חצר גדולה (שיהיה יותר מקום), קניתי ציוד, אספתי לקוחות חדשים ורגע לפני הפתיחה התחילה המלחמה ואני גויסתי למילואים". לאחר חודשיים וחצי של שירות מילואים אינטנסיבי, חזר דביר להתגורר בראש פינה מאחר והמצב הבטחוני בצפון הסלים ומטולה פונתה.
""עוגן" פגשו אותי בזמן משבר עם לא מעט סימני שאלה: איך אני מחדש את העסק? מה הכי נכון לי לעשות בנקודת זמן הזו? הייתי צריך לחשב מסלול מחדש וכאן "עוגן" נכנסו לתמונה".
"עוגן" הוא גוף אשראי חברתי הפועל ללא מטרות רווח, שהתגייס לסייע לאזרחי ישראל הזקוקים לסיוע כלכלי, בדגש על נפגעים ישירים מהמלחמה כבר בימים הראשונים באוקטובר 2023. בעקבות המלחמה השיק "עוגן" עשרה מסלולי הלוואות חירום ייעודיות ועוד חמש תכניות ליווי פיננסי לעסקים קטנים ולמשפחות. מסלולים אלה נוספו על תכנית "חוף מבטחים", המסייעת לחייבים שננקטו נגדם הליכי הוצאה לפועל, ותכנית "הזדמנות שווה" המסייעת לבעלי דירוג אשראי נמוך – אוכלוסיות שגם הקושי הכלכלי שלהן גבר בעקבות המלחמה. מסלולי האשראי ותוכניות הליווי של "עוגן" נותנים מענה ליחידים ולמשפחות, לעסקים קטנים מכל המגזרים ולעמותות (מלכ"רים) מכל רחבי המדינה וכוללים בין השאר תכניות סיוע ייעודיות לתושבי אזורי העימות, למשרתי מילואים ולבעלי משקים חקלאיים.
כיצד הגעת ל"עוגן"?
"על "עוגן" שמעתי מחבר שסיפר כי הם גוף שעוזר לעסקים קטנים, דיברתי עם האחראית המקסימה בצפון על העסק וההתלבטויות שלי ומיד בשיחה הראשונה הבנתי שיש פה לב וזה מה שאני מחפש".
כיצד "עוגן" סייעו לך?
"הם שידכו לי את המנטורית אפרת בן חורין והיא עשתה לי סדר בצורה הכי מקצועית שיש, היא עזרה לי להתאפס מחדש. עד היום אני מתייעץ איתה לגבי כל מה שקשור בעסק".
מה קורה היום מבחינת העסק?
"עברתי לבית גדול ואני חוזר בימים אלה לפתוח את הבית לירידי חצר וסדנאות אפייה".

3 צפייה בגלריה
דביר רוט
דביר רוט
דביר רוט
(צילום: ניר גל )

"עוגן" – האשראי החברתי שלכם


מלחמת "חרבות ברזל" גובה מאזרחי ישראל מחירים כבדים מאוד כבר יותר משנה. מעבר למעגלי הנפגעים הישירים מהמלחמה, ובהם בני משפחות החטופים, הנרצחים והשורדים, משפחות שכולות, מפונים, תושבי אזורי העימות ומשפחות חיילים במילואים ובסדיר – כמעט כל ישראלי מרגיש את השלכות המלחמה בדרך כזו או אחרת, בין אם הפגיעה היא גופנית, נפשית, חברתית או כלכלית.
בשנה שחלפה מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" גייס "עוגן" סכום כולל של יותר מ-500 מיליון שקל לקרנות האשראי שלו, מתוכו כ-50% מהסכום באמצעות תרומות פילנתרופיות וכ-50% באמצעות פיקדונות אימפקט וקווי אשראי בנקאיים. ההון שגויס בתקופה זו שימש את "עוגן" עד כה למתן הלוואות חברתיות בהיקף כולל של יותר מ-200 מיליון שקל, כאשר היתרה מיועדת למתן מענה לביקוש הגובר והולך לאשראי חברתי, ככל שגוברות ומתמשכות השפעות המלחמה. ב-12 החודשים שחלפו מאז פרוץ המלחמה צמח פי שניים מספר בקשות האשראי שקיבל "עוגן", וכמו כן, צמח קרוב לפי שניים סכום האשראי הכולל שניתן על ידי "עוגן", למוטבים פרטיים ועסקיים כאחד.

3 צפייה בגלריה
שגיא בלשה
שגיא בלשה
שגיא בלשה
(צילום: ענבל מרמרי )

שגיא בלשה, מנכ"ל "עוגן": "מאז פרוץ המלחמה התרחבו מעגלי האוכלוסייה שפונים לקבלת סיוע של "עוגן", ואנו מסייעים כיום לאלפי ישראלים שיכולותיהם הכלכליות נפגעו, לבנות את חייהם מחדש בתקופה של אתגרים עצומים. אנו מבינים את ההשפעה העמוקה במיוחד של האירועים הביטחוניים על קהילות רבות באזורי העימות בצפון ובדרום, ולכן אנו עושים מאמץ אדיר לספק להם מעטפת תמיכה וסיוע משמעותית, שתוכל לייצר עבורם חוסן לטווח ארוך. זוהי זכות גדולה עבורנו לסייע לישראלים שנפגעו במלחמה ושנלחמים על ביטחון המדינה. אנו אסירי תודה לכל התורמים ומשקיעי האימפקט של "עוגן", שבזכותם הצלחנו להקים את כל תכניות החירום שהשקנו בעקבות המלחמה".
מאז היווסדו ב-1990, סייע "עוגן" במתן הלוואות חברתיות ליותר מ-80 אלף משפחות, עסקים קטנים ועמותות, בהיקף של מעל 2 מיליארד שקל, והניע יותר מ-12 אלף תהליכי ליווי פיננסי. תיק האשראי של "עוגן" מסתכם כיום בכ- 600 מיליון שקל. קרנות האשראי של "עוגן" מתבססות על מודל מימון ייחודי, המשלב תרומות ממקורות פילנתרופיים, גיוס הון ממכירת איגרות חוב ופיקדונות למשקיעי אימפקט, יחד עם קווי אשראי בנקאיים.
בשיתוף עוגן
פורסם לראשונה: 09:24, 21.11.24