עכשיו, כשמחירי האבטיח צנחו לכיוון קצת יותר שפוי, אפשר כבר לפרגן: מדובר באחד מפירות הקיץ הכי מבוקשים, שנהנה משפע של יתרונות.
3 צפייה בגלריה
יתרונות האבטיח
יתרונות האבטיח
יתרונות האבטיח
(צילום: shutterstock)
האבטיח עשיר בנוזלים, הוא מהווה מקור טוב לנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים התורמים לבריאות הלב ונלחמים ברדיקלים חופשיים, והכי חשוב: הוא קריר וטעים.
קראו גם:
אז מה היתרונות הבריאותיים של האדום הכי מרענן של הקיץ?
פרי או ירק?
מבחינה בוטנית האבטיח הוא פרי של צמח שמקורו בדרום אפריקה. הקליפה החיצונית חלקה והבשר בפנים הוא מתוק ועסיסי.
מצד שני, האבטיח הוא ירק השייך למשפחת הדלועיים ולמעשה קרוב משפחה של המלפפון והדלעת ונטוע מזרעים.
3 צפייה בגלריה
אבטיח מספק כ-12.7 מ"ג ליקופן לכל מנה של 2 כוסות
אבטיח מספק כ-12.7 מ"ג ליקופן לכל מנה של 2 כוסות
אבטיח מספק כ-12.7 מ"ג ליקופן לכל מנה של 2 כוסות
(צילום: shutterstock)
אפילו יותר מעגבניה
האבטיח מכיל תרכובות של פוליפנולים וקרטונואידים מסוג ליקופן, בעלות השפעות נוגדות חמצון גבוהות ואנטי דלקתיות. אלה מונעות נזק הנגרם כתוצאה מרדיקלים חופשיים כמו הרס של תאים ופעולות דלקתיות בגופנו כמו סרטן.
אבטיח מספק כ-12.7 מ"ג ליקופן לכל מנה של 2 כוסות (על פי מסד נתונים של USDA). האבטיח מכיל רמות גבוהות מאוד של ליקופן, יותר מכל פרי וירק אחר, אפילו יותר מעגבנייה.
תראו מה זה
הקרטונואידים הופכים בגופנו לוויטמין חשוב - ויטמין A, התורם למערכת הראייה (מונע עיוורון לילה), חשוב לחידוש רקמת העור, חשוב במניעת דלקות בדרכי הנשימה, דרכי שתן, תהליכי גדילה ומשמש כנוגד חמצון חשוב.
מכל הלב
האבטיח מכיל מינרלים העוזרים בפעילות החשמלית של הלב, כמו מגנזיום, זרחן ואשלגן, המשתתף באיזון לחץ הדם.
דל קלוריות
מבחינת הערכים התזונתיים, האבטיח לא מכיל שומן, מכיל כמות נתרן מזערית ודל קלוריות: רק כ-80 קלוריות לפלח גדול (250 גרם), מה שהופך אותו לפרי משביע.
3 צפייה בגלריה
האבטיח הוא קרוב משפחה של המלפפון והדלעת
האבטיח הוא קרוב משפחה של המלפפון והדלעת
האבטיח הוא קרוב משפחה של המלפפון והדלעת
(צילום המחשה: ISTOCK וחלי ממן)
צאו מהלחץ
מחקרים ראשוניים מאוד מצביעים על כך שחומצה אמינית ציטרולין הנמצאת באבטיח עשויה לסייע בבריאות כלי הדם ושמירה על לחץ דם תקין. יש לציין שמדובר במחקרים קטנים וקצרים, שמהם עדיין לא ניתן להסיק מסקנות לכלל האוכלוסייה.
משהו ירוק מתבשל
אנחנו רגילים לאכול אותו בצורתו הטרייה, פרוס או חתוך לקוביות ביום קיצי וחם, אך ישנן תרבויות במזרח אירופה, בסין, ברוסיה ובדרום ארה"ב, שבהן משתמשים בקליפה החיצונית שלו כירק, מבשלים אותו ואף כובשים אותו בכבישה הזהה לזו של המלפפונים.
ניתן גם בקלות לשלב אותו בסלטים, שייקים, קוקטיילים ואפילו סנדוויצ'ים.

סלט אבטיח מרענן ומפתיע

2 כוסות של קוביות אבטיח קטנות
60 גרם קוביות גבינה בולגרית 5%
1/2 כוס פולי אדממה מבושלים
2-3 עלי בזיליקום או נענע למי שאוהב
פלפל שחור טרי גרוס דק
2 כפות חומץ בלסמי
ההכנה:
מערבבים היטב את כל הרכיבים ומגישים מיד.
אלכס שצ'וקין, דיאטנית קלינית BSc. R.D בחברת חלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא